Osobni razvoj

VAŽNOST MALIH ŽRTVI

Sveta Mala Terezija ostavila nam je učinkovit način na koji se možemo pomalo žrtvovati svaki dan Ovo je jedna od najtrajnijih mudrosti svete Terezije od Djeteta Isusa koje nam je ostavila u nasljeđe

Sveta Mala Terezija ostavila nam je učinkovit način na koji se možemo pomalo žrtvovati svaki dan

Većina nas ne posjeduje hrabrost svetog Franje Asiškog, nismo se poput njega spremni odreći svega radi Boga, uključujući i odjeću koju nosimo. Međutim, to ne znači da nemamo što ponuditi Bogu. Bog je zadovoljan i s najmanjom žrtvom učinjenom iz ljubavi.


Konac s kuglicama za naša nesebična djela

Sveta Terezija od Djeteta Isusa, karmelićanka, snažno je zagovarala ideju malih žrtvi Bogu. S malim žrtvama je započela još kao dijete, a one su se protezale kao glavni duhovni motiv kroz njezin kratak život.

Pišući autobiografiju „Povijest jedne duše”, sveta Terezija je pronašla pismo svoje majke koje dokazuje njezinu snažnu želju za činjenjem malih žrtava od malih nogu:

„Čak se i mala Terezija želi žrtvovati. Marija je poklonila svojim malim sestricama konac s kuglicama kako bi mogle pobrojati svoja nesebična djela. Dražesno je gledati Tereziju kako s vremena na vrijeme gura ručicu u džep kako bi povukla kuglicu svaki put kad učini malu žrtvu.”

Koja je svrha malih žrtvi

Tako je nastao običaj „žrtvenih zrnaca”, koji nam pomaže da pobrojimo žrtve koje činimo svakodnevno. Prije odlaska u krevet možemo pobrojati zrnca te vidjeti koliko smo žrtava učinili i koliko se moramo popraviti. Male žrtve snažan su način za rast u svetosti.

Drugim riječima, mali koraci vode većim djelima iz ljubavi u budućnosti.

Terezija je napisala: „Moram svoje srce iznova napuniti cvijećem. Zato, svaki dan napravim nekoliko malih žrtvi i činova iz ljubavi, koji se pretvore u cvijeće, jedan put u ljubičice, idući put u ruže, zatim u suncokrete, pa u tratinčice… Ukratko svi cvjetovi prirode oblikovat će u meni kolijevku za Sveto dijete.”

Svaka naša mala žrtva na kraju će od našeg srca napraviti savršeno mjesto za Kristov počinak.

Izvor: Aleteia

Prevela Vedrana Prka

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh