Svetac dana

16. LIPNJA

Sveta Lutgarda – već sa 12 godina otišla je u samostan, premda to prvotno nije željela Vrlo mlada, već s 12 godina, stupila je u samostan crnih benediktinki u blizini Sint-Truidena, iako je bila sklona lijepom oblačenju i nije osjećala želju za redovničkim zvanjem…

Sveta Lutgarda – već sa 12 godina otišla je u samostan, premda to prvotno nije željela

Današnja je sveta zaštitnica, flamanska redovnica i mističarka. Rodila se 1182. u najstarijem belgijskom gradu Tongerenu (provincija Limburg, Flandrija). Vrlo mlada, već s 12 godina, stupila je u samostan crnih benediktinki u blizini Sint-Truidena, iako je bila sklona lijepom oblačenju i nije osjećala želju za redovničkim zvanjem. Zbog nekih obiteljskih poslovnih poteza ostala je bez miraza pa joj je onemogućen normalan životni put. U mladenačkim je godinama imala viziju ranjenog Isusa pa je sa 20 godina postala pravom, uvjerenom benediktinkom. Jedna od većih mističarki XIII. stoljeća, na osobit način proživljavala je tajnu presvetoga Srca Isusova, obdarena viđenjima, levitacijama, krvarenjima iz čela i kose, proročanstvima i drugim mističnim milostima i susretima. Kad je 1205. izabrana za prioricu samostana, odbila je tu čast. Benediktinski red nije bio za nju dovoljno strog pa se na savjet svoje prijateljice svete Kristine Mirabilis, 1208. godine pridružila cistercitskom redu u Awirsu (provincija Liège), gdje je proživjela ostatak života.

Posljednjih 11 godina života bila je slijepa

Iako je živjela u samostanskoj tišini, nisu joj bili strani problemi njezina vremena pa je za njihovo rješavanje činila velike pokore. Željela je izmoliti obraćenje krivovjeraca, a izuzetno je štovala i duše u čistilištu pa je po njihovu zagovoru izmolila neka čudesna ozdravljenja. Posljednjih 11 godina života bila je slijepa, no i tu je nevolju primila kao dar te je i dalje znatno utjecala na zbivanja u vjerskom životu svoga vremena. Preminula je na današnji dan, 16. lipnja 1246. godine, u Awirsu. Zaštitnica je slijepih osoba, novorođenčadi, invalidnih i hendikepiranih osoba, Flamanaca i Flandrije te brojnih naselja, župa i crkava širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh