Svetac dana

6. OŽUJKA

Sveta Koleta – nakon što joj se ukazao sv. Franjo, donijela je važnu odluku

Sveta Koleta – osnivačica bosonogih klarisa

Osnovni podaci

Rođena 1381. u Corbieju (Francuska)
Preminula 1447. u Gentu (Francuska)
Svetom ju je 1807. proglasio papa Pio VII.
Zaštitnica/zagovornica: trudnica, rodilja, nerođene djece i svoga rodnog grada Corbieja te mnogih župa i crkava širom svijeta.

Imala je ukazanja sv. Franje

Danas slavimo svetu Koletu, osnivačicu i poglavaricu koletinki, bosonogih klarisa, reformiranog pokreta u redu svete Klare. Rođena je 13. siječnja 1381. godine kao Nicolette Boylet, kći tesara benediktinske opatije u gradiću Corbieju (Pikardija, sjeverna Francuska). Ostala je 1398. godine bez roditelja, a 1402. postala je franjevačka trećoredica. Uz duhovno vodstvo opata iz Corbieja četiri godine živjela je asketski, kao „rekluza“ u maloj ćeliji pored samostanske crkve. Potaknuta ukazanjima svetog Franje, koji ju je pozivao da u pravom, strogom franjevačkom duhu obnovi red klarisa, napustila je svoju ćeliju. Uputila se bosonoga avignonskom papi Benediktu XIII., koji je primio njezine svečane zavjete i imenovao je budućom generalnom poglavaricom svih samostana reformiranih klarisa.

Za njezina života osnovano je 17 reformiranih samostana

Poveljom od 16. listopada 1406. dopušteno joj je da u svoje samostane prima i redovnice iz drugih samostana te pobožne žene iz redova franjevačkih trećoredica. Nakon brojnih pokušaja, silnih napora i mnogih poniženja, osnovala je prvi samostan 14. ožujka 1410. godine u Besançonu, glavnom gradu pokrajine Franche-Comté. Za njezina života osnovano je 17 reformiranih samostana u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj. Svojom obnovom sveta Coletta vratila je klarise prvotnoj strogosti u siromaštvu (pojedinačno i zajednički), pokorničkom životu, hodanju bez obuće i moljenju božanskog časoslova.

Mističarka i karizmatkinja, danima i tjednima živjela je u neobičnom molitvenom zanosu a bila je poznata i po svojim proroštvima, čudesima, ekstazama i vizijama, ali i naročitom brigom za životinje. Bila je do kraja predana molitvama, pokori, postu, siromaštvu i djelima pobožnosti. Redovnice njezine obnovljene grane, koletinke (colettines) ili bosonoge klarise, djeluju uspješno i danas u Francuskoj, Belgiji, Njemačkoj, Španjolskoj, Engleskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Sveta Coletta preminula je u flamanskom gradu Gentu na današnji dan, 6. ožujka 1447. Svetom ju je 1807. proglasio papa Pio VII. Zaštitnica je trudnica, rodilja, nerođene djece i svoga rodnog grada Corbieja te mnogih župa i crkava širom svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh