Svetac dana

8. TRAVNJA

Sveta Julija Billiart – Gospodin ju je čudesno ozdravio od uzetosti

Sveta Julija Billiart – francuska redovnica, osnivačica Družbe sestara naše Gospe

Danas slavimo svetu Juliju Billiart, francusku redovnicu, osnivačicu kongregacije Sestara Naše Gospe od Namura. Rođena je 12. srpnja 1751. u francuskom selu Cuvillyju (biskupija Beauvais, departman Oise, Pikardija) u siromašnoj seljačkoj obitelji. Već je u ranom djetinjstvu osjetila svu težinu bijede i siromaštva, a isticala se je svojom pobožnošću, tako da je u devetoj godini primila prvu pričest. U 22. godini, kao posljedica velika pretrpljenog straha (u njenoj nazočnosti neki nepoznati neprijatelj pokušao je ubiti Julijina oca iz pištolja), ostale su joj uzete obje noge. Strpljivo je podnosila bolest, usrdno je molila, bavila se ručnim radom, okupljala djecu i poučavala ih vjeronauku.

Kad je 1789. buknula krvava Francuska revolucija, morala je zbog svoga apostolskog djelovanja, skrivena u vozu sijena, pobjeći u Amiens (departman Somme, Pikardija), gdje je nastavila sa svojim prijašnjim aktivnostima. Pribavljala je pomoć proganjanim svećenicima i nalazila im skloništa. Pronašla je i brojne suradnice i počela razmišljati o osnutku nove redovničke družbe, koja bi se posvetila vjerskoj pouci siromašne i zapuštene djece. U tome ju je podupirao i njezin duhovnik, otac Joseph Varin, pripadnik tada zabranjenoga isusovačkog reda, koji je 1801. došao u Amiens.

Pripisuju joj se mnoga čudesa

Julija je 1. lipnja 1804., na blagdan Srca Isusova, čudesno ozdravila od svoje uzetosti. Iste godine, 15. listopada 1804., osnovala je Družbu sestara Naše Gospe, položila prve zavjete zajedno s nekoliko bliskih suradnica i postala njihovom prvom poglavaricom. Novi red posvetio se je besplatnu podučavanju, odgoju i brizi za siromašnu djecu, a svoj rad nastavio je od 1809. u belgijskom gradu Namuru (Valonija). U tom je gradu Julija Billiart preminula na današnji dan, 8. travnja 1816. Za života je osnovala petnaest samostana svoje družbe i brojne škole. Pripisuju joj se mnoga čudesa. Blaženom ju je 1906. proglasio papa Pio X., a svetom 1969. papa Pavao VI. Zaštitnica je siromaha i bolesnika, te mnogih župa i crkava širom svijeta. Njezine Sestre Naše Gospe i danas uspješno djeluju u 15 zemalja Europe, Afrike, Azije, Sjeverne i Latinske Amerike.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh