Svetac dana

4. SIJEČNJA

Sveta Angela iz Foligna – ‘učiteljica teologa’ koja je doživjela obraćenje nakon ukazanja Isusa Krista Pripisuju joj se mnoga čudesa, a odmah nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu.

Sveta Angela iz Foligna – 'učiteljica teologa' koja je doživjela obraćenje nakon ukazanja Isusa Krista

Osnovni podaci


Rođena 1248. u Folignu (Italija)
Preminula 1309. u Folignu (Italija)
Blaženom ju je 1693. proglasio papa Inocent XII.
Svetom ju je 2013. proglasio papa Franjo

Danas slavimo talijansku sveticu Angelu iz Foligna, redovnicu i glasovitu mističarku. Rodila se 1248. u talijanskom gradu Folignu (provincija Perugia, Umbrija) u bogatoj obitelji. Udala se je mlada i u braku rodila više djece. Živjela je divlje, razuzdano i svetogrdno, a onda joj se, 1285. godine, nakon molitve svetom Franji Asiškom, ukazao Spasitelj i rekao joj da će mnogo trpjeti zbog svojih grijeha. Tada je doživjela obraćenje, obavila temeljitu ispovijed, posve se promijenila i nastojala živjeti u skladu s Kristovim naukom. Svoju je djecu odgajala u kršćanskom duhu, a nakon smrti majke, muža i djece otišla je u Asiz. 

Primljena je u Treći franjevački red i život je provodila u pokori i odricanju. Osnovala je zajednicu trećoredica s jednostavnim zavjetima, koje su život posvetile djelima kršćanske ljubavi, a nisu se vezale na zatvoreni život u samostanu, kako bi se uspješnije mogle posvetiti dobrotvornim djelima.

Mističarka i stigmatičarka

Glasovita mističarka i stigmatičarka, na poseban način bila je sjedinjena sa Spasiteljem. Nakon mističnih susreta s Isusom, njezinu je dušu prožela velika svjetlost i izuzetno razumijevanje Svetog pisma, tako da su je čak nazvali „učiteljicom teologa“. Njezin ispovjednik, franjevac fra Arnaldo, napisao je knjigu o njezinim vizijama i ekstazama, koju je ona diktirala i uredila. Ostavila je za sobom mnoge duhovne spise, pisma, razgovore, viđenja i poruke. Preminula je na današnji dan, 4. siječnja 1309. godine u Folignu. Pripisuju joj se mnoga čudesa, a odmah nakon smrti počeli su je štovati kao sveticu.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 10
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh