Duhovnost

SVEĆENIK ODGOVARA

‘Moj je dečko ateist. Je li ljubav prema njemu zabranjena?’ „Imam dečka već jako dugo i tek sam nedavno saznala da je ateist. Nikada i nismo o tome pričali jer sam cijelo vrijeme mislila da vjeruje u Boga…“

„Saznala sam da mi je dečko ateist. Je li ljubav prema njemu sada 'zabranjena'?”

Foto: Shutterstock

 

Imam dečka već jako dugo i tek sam nedavno saznala da je ateist. Nikada i nismo o tome pričali  jer sam cijelo vrijeme mislila da vjeruje u Boga. Silno ga želim zadržati i imati uza se, ali on ne vjeruje u sve ono što ja zapravo vjerujem cijelim svojim bićem.

I on se, kao nevjernik, kosi svim mojim načelima. Krivim sebe jer to nisam mogla prije vidjeti, a on je mislio da ja to znam. Što napraviti, kako dalje? Je li ljubav prema njemu sada ‘zabranjena’?

Nadam se Vašoj pomoći.

Antonija

Odgovor:

Draga Antonija,

Naravno da takva ljubav nije zabranjena. Crkva vjenčava parove u kojima je jedna osoba ateist ili je druge vjeroispovijesti. Ono što je bitno jest, želiš li ti to i jesi li svjesna koje sve izazove to stavlja pred tebe?

Moguće poteškoće

Dok je vrijeme zaljubljenosti, to dobro prolazi. No, nakon toga, kada počne zajednički život, ustajanje, posao, djeca, odgoj, može dovesti do stanovitih poteškoća. Ipak, ni to nije nemoguće, ali moraš slobodno donijeti tu odluku i ako se odlučiš ući s njim u brak, moraš biti svjesna tih poteškoća.

Naravno da ti možeš dobro utjecati na njega i svjedočiti mu, no nemoj na to gledati očima romantike već razuma i dubokog uvjerenja. Znam mnoge parove kojima je iznimno teško zbog toga i koji nakon nekog vremena kažu da ne mogu to više tolerirati, ali ima i parova koji uspiju, no svakako uz puno odricanja, žrtve i nesebične ljubavi.

Molitva prije odluke

Razmisli i moli se Duhu Svetom za svjetlo i mudrost. Svakako se utječi i Djevici Mariji da te vodi. Odluku moraš donijeti sama, razborito u molitvi i ona bi trebala biti popraćena mirom kao znakom Duha Svetoga.

Btb,
don Damir

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh