Preporučamo

NAJVAŽNIJI, NAJSVETIJI DOGAĐAJ NA SVIJETU

„Sve je to lijepo što si ti nama ispričala, ali gdje sam ja u toj priči?“ Tu vidim najveći problem sa Svetom Misom… Molim otkad znam za sebe, a ne događa se ništa spektakularno. Čvrsto sam odlučila to promijeniti!

Foto: NeONBRAND on Unsplash  


 

Jednom sam kupila molitvenik s molitvama za trenutke kad se čovjek nađe u velikim potrebama i nevoljama, jer radilo se upravo o jednoj takvoj.

U sadržaju sam vidjela da taj molitvenik sadrži i najsnažniju molitvu koju možemo izmoliti kad nam gori pod petama. Nestrpljivo sam listala…

U sadržaju sam vidjela da taj molitvenik sadrži i najsnažniju molitvu koju možemo izmoliti kad nam gori pod petama. Nestrpljivo sam listala dok nisam došla do željene stranice, kad ono razočaranje: molitva Očenaša… Očekivala sam nekakve nikad objavljene formulacije, nešto izvanredno, a dočekao me hladan tuš. Molim je otkad znam za sebe, a ne događa se ništa spektakularno. Nedavno sam na jednoj internetskoj stranici doživjela sličnu stvar. Pisao je naslov: „Najsnažnija molitva“. Ja kliknem, a otvori mi se: „Dušo Kristova“. „Pa i nju molim s ostalim vjernicima na svakoj Svetoj Misi poslije pričesti“, pomislih tada.

Crkva nas uči da je najsnažnija molitva jedna i jedina: Sveta Misa. E, tu tek nastaju pravi problemi. Što je znao reći pokojni velečasni Ivančić…

Crkva nas uči da je najsnažnija molitva jedna i jedina: Sveta Misa. E, tu tek nastaju pravi problemi. Što je znao reći pokojni velečasni Ivančić: Koliko si molitava izmolio i na Svetih Misa bio, a nisu promijenile tebe ni milimetra, a kamoli druge?! Većinu nas su roditelji odmalena slali, neke čak i tjerali u crkvu na Svetu Misu bez uvjerljiva objašnjenja. Mnogi vjernici s godinama nisu u tome vidjeli smisla, pa su digli ruke. Možemo do smrti kriviti i zamjerati roditeljima i vjeroučiteljima da nas za Misu nisu oduševili, nisu zarazili virusom entuzijazma. No, kako su nam mogli dati ono što ni sami nemaju? Nemoguća misija.

Jesmo li statisti u crkvi, gledatelji na nekakvoj predstavi, izvršavatelji teške vjerske obveze ili pak nešto više? Mogu nam tako prolaziti godine, a možemo po tom pitanju i nešto poduzeti

Kad odem u posjet rodbini i uz kavu i kolače prepričavamo što nam se dogodilo u posljednje vrijeme, onda moj ujak, šaljivdžija po prirodi, uvijek na kraju pita: „Sve je to lijepo što si ti nama ispričala, ali gdje sam ja u toj priči?“ Tu vidim najveći problem sa Svetom Misom. Mi jadni ne znamo gdje smo mi u toj prevažnoj priči. Jesmo li statisti u crkvi, gledatelji na nekakvoj predstavi, izvršavatelji teške vjerske obveze ili pak nešto više? Mogu nam tako prolaziti godine, a možemo po tom pitanju i nešto poduzeti. Za početak, pustimo prošlost, i ako su nas krivo učili ili nisu učili uopće o važnosti Svete Mise. Odrasli smo ljudi, koji su odgovorni za svoje spasenje.

Danas, više nego ikad, dostupne su nam informacije u obliku knjiga, predavanja na Youtubeu, internetskih stranica. Ne možemo se stalno izvlačiti na neznanje ili nedostatak vremena

Danas, više nego ikad, dostupne su nam informacije u obliku knjiga, predavanja na Youtubeu, internetskih stranica. Ne možemo se stalno izvlačiti na neznanje ili nedostatak vremena. O Svetoj Misi je napisano more knjiga. Budući da su „”Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“ Josipa Lončara nisam našla na tržištu. Volim verziju u obliku molitvenika jer ima tvrde korice i takvog je formata da mi stane u svaku torbicu. Jednostavnim rječnikom autor objašnjava taj najsvetiji događaj na svijetu i kako se možemo njime „okoristiti“ za vremenito i vječno spasenje.

Ako vam je problem što i kako reći Bogu, kako prikazati nakanu, sve imate servirano na tacni: kako prikazati Misu za oslobođenje duša iz Čistilišta, za spasenje umiruće osobe, ozdravljenje od bolesti, obraćenje bližnjih, pronalazak životnog partnera…

Ako vam je problem što i kako reći Bogu, kako prikazati nakanu, sve imate servirano na tacni: kako prikazati Misu za oslobođenje duša iz Čistilišta, za spasenje umiruće osobe, ozdravljenje od bolesti, obraćenje bližnjih, pronalazak životnog partnera, blagoslov začetog djeteta, zadobivanje materijalnih blagoslova i još puno toga što muči gotovo svaku (katoličku) obitelj. Ako mislite da nemate vremena za Svetu Misu, pokušajte jedan dan mjeriti svjesno koliko vam minuta uludo ode na društvene mreže i sapunice. Sportaši koji se ozbiljno pripremaju za utakmice, treniraju svaki dan, paze što jedu, slušaju naputke trenera i sportskog psihologa. Sve što se od nas traži jest da (po mogućnosti svaki dan) odvojimo tih pola sata za odlazak na Svetu Misu i barem pola sata pripreme koristeći se molitvenim predlošcima iz ove knjige. Ne možemo godinama raditi po starom, a očekivati nove rezultate. Dragi moji, to ne ide. Bolje od Svete Mise nećemo naći nigdje, ali mjesta za bolje u našim životima itekako ima. Patrijarh Jakov je rekao Bogu: „Neću te pustiti dok me ne blagosloviš“ (Post 32,26). I Bog ga je blagoslovio preko svake mjere. Sveta je Misa izvor svakojakog blagoslova. Što nas sprječava da ne doživimo isto?

Jelena Prskalo; Book.hr

 

 

Više o knjizi „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“

autora Josipa Lončara možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh