Roditelji i djeca

MAJKE I SINOVI

Svakom je dječaku potrebno majčino poštovanje Svijet bi bio prestrašno mjesto kada ne bi bilo majčine ljubavi. Međutim, mame ponekad treba podsjetiti da budu više prijateljski naklonjene prema svojoj djeci, osobito onoj čiji odgoj iziskuje više strpljenja, a to najčešće jesu dječaci.

Foto: Shutterstock

 

U naravi je svake žene biti brižna, a to je zalog stvaranja boljeg svijeta. Neki roditelji znaju svome djetetu reći neka, ako se izgube u velikom zabavnom parku, priđu mami s troje djece i da će im ona pomoći. Tako majka ostaje otokom kreposti i sigurnim utočištem usred sekularne kulture današnjice. Svijet bi bio prestrašno mjesto kada ne bi bilo majčine ljubavi. Majci odnos s drugim znači agape i bezuvjetnu ljubav. Ona osjeća takvu ljubav, ona sanja o njoj, ona odgovara na potrebe te ljubavi, smišlja načine kako da je izrazi, govori o takvoj ljubavi, zahtijeva od djece da pokazuju takvu ljubav, želi da joj muž pruži tu ljubav i sama ju svakodnevno daje drugima.

Mame ponekad treba podsjetiti da budu više prijateljski naklonjene prema svojoj djeci, osobito onoj čiji odgoj iziskuje više strpljenja, a to najčešće jesu dječaci

Međutim, Pavao je poticao starije žene da urazumljuju mlađe da ljube svoje muževe i djecu (Tit 2,4). Znajući da je i mlađim ženama ljubav neizmjerno važna, zašto on još potiče starije žene da ih pouče kako ljubiti? Zar one to već ne čine? Naime, u ovome dijelu Svetoga pisma Pavao za ljubav ne koristi grčku riječ agape, nego riječ phileo, koja se odnosi na ljudsku, bratsku ljubav. Mislim da se on pritom nije zabunio odabravši upravo tu riječ, nego je Titu, kojemu piše, i svim kršćanskim ženama želio odaslati vrlo specifičnu poruku. Vjerujem da je Pavao vrlo dobro znao da kršćanske majke nije potrebno podsjećati na agape u njihovoj obitelji jer u naravi im je da bezuvjetno ljube svoga muža i djecu. Međutim, mame ponekad treba podsjetiti da budu više prijateljski naklonjene prema svojoj djeci, osobito onoj čiji odgoj iziskuje više strpljenja, a to najčešće jesu dječaci.

Kada se zbog nečega ljuti na njega, neka se zapita potiče li ona njega da se ponaša onako kako se ona nada.

Pitajte dječaka: „Voli li te tvoja mama?” Odgovorit će: „Da”. Zatim ga upitajte: „Sviđa li joj se tvoje ponašanje?” „Ne, danas sam bio zločest”. Nebrojene će vam majke reći: „Volim svoga sina, ali njegovo ponašanje iskreno…”

Međutim, kada se zbog nečega ljuti na njega, neka se zapita potiče li ona njega da se ponaša onako kako se ona nada.

Jedna mi je mama napisala:

Naš je sin (sedam godina) toliko različit od mene da mi ga je ponekad vrlo teško razumjeti… Na stranicama sam jedne vaše knjige pročitala da majke bezuvjetno vole svoju djecu i u tome se definitivno pronalazim, ali pritom sam gotovo stalno nezadovoljna i nestrpljiva pitajući se kada će se neke stvari promijeniti. Jako ga volim i znam da je pred njime sjajna budućnost, ali ipak ostajem frustrirana…

Samo mu budite blizu. Vjerujte mi, to zaista djeluje.

Ovo su riječi druge mame:

Volim svoju djecu više od svega, ali ne mogu reći da uživam biti s njima. Teško mi je to priznati i loše se osjećam zbog toga. Ne znam što trebam učiniti da se ta moja situacija promijeni… Plačem i dok ovo pišem. Žao mi je zbog svega i želim pronaći način da uživam u vremenu provedenom s njima. Previše mi je stresno biti s njima i zbog toga me proganja osjećaj krivnje. Ne znam što bih trebala učiniti…

Povlači li se vaš dobronamjerni sin od vas jer se otresate na njega? Tu sliku koju ste mu odaslali o sebi možete popraviti. Budite mu blizu kada on nešto radi. Kada vas on zove da budete s njime, nemojte mu reći: „Nemam vremena. Žao mi je.” Neka vam radije bude drago što vas traži i što vas treba. Samo mu budite blizu. Vjerujte mi, to zaista djeluje.

 

Iz knjige „Majke i sinovi” autora Dr. Emersona Eggerichsa.

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh