Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Svako progonstvo koje se krotko podnosi postaje Pedesetnica koja donosi nadnaravni dar Lako je u vrijeme mira živjeti kao kršćanin...

Svako progonstvo koje se krotko podnosi postaje Pedesetnica koja donosi nadnaravni dar

Foto: Steven Kamps; Unsplash

 

(Mt 2,13-18)

Kršćanstvo koje se ne stavi na kušnju ili ne podnese progonstvo – nije kršćanstvo. Vrijednost vojnika vidi se samo na bojnom polju. Lako je u vrijeme mira živjeti kao kršćanin. Progonstvo puno puta dolazi od onih koji su neprijateljski nastrojeni prema Evanđelju te čak i od onih pred koje se stavlja njihov porok. Oni pred koje se stavlja njihov grijeh i ne žele se obratiti progone pravednika klevetom i širenjem loših vijesti o njemu. Kako se reagira na ovu vrstu progonstva? Krotko. Gospodin će dati da istina izađe na vidjelo. Krotkost znači oprost, strpljivost i molitva za onoga koji ogovara i govori laži iza leđa. Svako progonstvo koje se krotko podnosi postaje Pedesetnica koja donosi nadnaravni dar.

Dok je umirao pod hrpom kamenja, bila je Pedesetnica: otvorila su se nebesa i vidio je Božju slavu

Postoji i druga vrsta progonstva koje uzrokuje tjelesnu smrt kršćanina koji nastavlja naviještati Krista, unatoč onomu koji mu govori neka to više ne čini. Ova vrsta progonstva nije česta. To je progonstvo koje je pretrpio sveti Stjepan kojeg su nasmrt kamenovali. Kako je reagirao prvi mučenik Evanđelja? Imitirajući Krista. Dok su ga nasmrt kamenovali, molio je za svoje progonitelje da im Gospodin bude milosrdan. Dok je umirao pod hrpom kamenja, bila je Pedesetnica: otvorila su se nebesa i vidio je Božju slavu.

Kako živiš svoje progonstvo poradi Isusa Krista? Moliš li za svoje progonitelje? Moli da đavao ne stavi srdžbu u tvoje srce. Amen. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh