Aktualnosti

SVAKI JE ŽIVOT JEDNAKO VRIJEDAN // Novi zakon u Ohiou trebao bi prekinuti vršenje pobačaja nerođene djece s Down sindromom Liječnicima koji učine abortus zbog prenatalne dijagnoze sindroma Down unatoč zabrani, bit će oduzeta liječnička licenca, te će uz to snositi pravne troškove u kaznenom procesu…

Novi zakon u Ohiou trebao bi prekinuti vršenje pobačaja nerođene djece sa sindromom Down

Foto: Shutterstock

 

U saveznoj američkoj državi Ohio donesen je novi zakon, koji bi trebao zaustaviti vršenje pobačaja nerođene djece kod koje je ustanovljen Down sindrom.

Zakon koji bi trebao donijeti Senat, a odobriti Kongres trebao bi spriječiti liječnike da učine abortus „ako se utvrdi da trudnica traži pobačaj samo zbog“ toga što dijete ima Down sindrom. Majke koje zatraže abortus zbog prenatalne dijagnoze neće biti kažnjene, prenosi National Catholic Register.

Liječnicima koji učine abortus zbog prenatalne dijagnoze sindroma Down unatoč zabrani, bit će oduzeta liječnička licenca, te će uz to snositi pravne troškove u kaznenom procesu. Prema istraživanjima provedenim 2012. godine, stopa djece pobačene zbog sindroma Down iznosila je 75 posto. Oko pet posto trudnica izlaže se agresivnom i štetnom testiranju kojim se utvrđuje ima li dijete spomenuti sindrom, dok se ostale trudnice izlažu manje štetnim načinima testiranja, koji su ujedno i točniji.

Ako zakon bude prihvaćen, Ohio će postati prva država koja će zabraniti pobačaj zbog genskih čimbenika. Arizona, Kansas, Sjeverna Karolina, Sjeverna Dakota, Oklahoma, Pennsylvania i Južna Dakota već su ga zabranile zbog odabira spola, a Arizona zabranjuje abortus iz rasnih razloga. Sjeverna Dakota zabranjuje abortus u slučaju genskih poremećaja. Indiana, Missouri i Južna Dakota razmatraju zabranu pobačaja zbog dijagnoze sindroma Down, iako je jedan sudac nedavno u svojoj presudi odbacio takvu i slične zabrane u Indiani, piše National Catholic Register.

Papa Franjo rekao je u lipnju 2016. da oni koji bi htjeli „odstraniti“ ljude s poremećajima „ne razumiju stvarno značenje života, koje uključuje i prihvaćanje patnje i ograničenja“. Osobe sa sindromom Down neprestano nas podsjećaju da žive sretne i ispunjene živote.

Preveo Josip Sinjeri; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh