Osobni razvoj

SVA LICA 'LJUBAVI'

Pristaješ li na manje od onoga što zaslužuješ?

Foto: Shutterstock

 

Postoji ljubav. I postoji ‘imitacija’ ljubavi. Vrlo slične, a opet tako različite…

Postoji ljubav. I postoji imitacija ljubavi. Vrlo su slične, a opet tako različite. Ova prva, ideal je koji se ne pronalazi, nego gradi. Druga je često teško prepoznatljiva, a opet postoji u većoj mjeri nego li smo toga svjesni. Zašto je to tako? Vrlo jednostavno – nedostaje nam hrabrosti, odlučnosti i motivacije da živimo u punini ideale koji su jedini ispravni, a od kojih svijet zazire, jer nikada nije bilo lako živjeti ih.

‘Romantičarsko’ shvaćanje ljubavi

Previše je danas patnje, zbog tzv. ‘ljubavi’. Govori se da ona ‘boli’, a ja ću vam reći da lažu. Usiljeno romantičarsko poimanje ljubavi uzrok je rana koje djevojke i mladići nose na svojim srcima, a onda s tim istim ranama i nesređenostima unutar svoga bića ulaze u neki drugi odnos nanoseći rane drugome. I tako u krug. Naša su uvjerenja i pogrešna shvaćanja ono što nas zasljepljuje i što svakako moramo mijenjati.

Kako se odnositi prema ‘propalim’ vezama?

Mnogi mladi danas, nesvjesno su ‘zaključali’ svoja srca, bojeći se da će opet biti povrijeđeni. I možda su zbog toga propustili prepoznati nekoga tko će znati čuvati njihovo srce i iskreno voljeti. ‘Propala’ veza ne treba se gledati kao ‘promašaj’, već kao dar koji nam je pomogao da rastemo i formiramo se kao osobe. Bolje da je na vrijeme završilo, nego da je rezultiralo sklapanjem braka, koji bi bio nefunkcionalan i postao životnim križem, a ne mjestom darivanja i rasta u ljubavi.

Živjeti ideale

Ako smo se odlučili živjeti određene ideale, trebamo ostati dosljedni njima. Jedini način da to i uspijemo jest sakramentalni život i molitva. Jedno bez drugoga ne ide. Vjerujem da su se neki od nas našli u situaciji da su se pitali ‘Zašto?’, jer su se razočarali. Jer je netko tko je tvrdio da nas voli, pokušao prijeći ‘granicu’ i ljubav ostaviti u drugom planu.

Ne zaboravi koliko vrijediš

Najtužnije je ne ostati vjeran sebi, ne reći – NE. Ali to je jedino ispravno. Vjerujem da mnoge djevojke ispod šminke na svome licu kriju suze. Vjerujem da mnogi mladići ispod njihova čvrsta i odvažna stasa nose osjećaj boli. I time se definiraju. Zaboravljajući kolikom su cijenom plaćeni i koliko vrijede.

Nauči se reći NE, kako bi jednom mogao reći DA

Dopusti si voljeti i biti voljen. Pa čak i ako padneš, ustani. Uvijek. Onaj tko voli, drži tvoje dostojanstvo važnijim od svega. Lomi svoju sebičnost i odriče se svojih želja, zbog tvoga dostojanstva, zbog ljubavi koja „ne traži svoje“ (1 Kor 13,5). I zato, neka ti nikada ne bude teško reći NE, onda kada vidiš da odnos nema budućnosti, jer to NE otvara vrata jednom velikom DA. Samo ćeš tako saznati tko je uistinu spreman odreći se svega radi tebe, tko je spreman umrijeti za tebe. I tada ćeš znati što uistinu vrijedi i postat ćeš svjestan da je vrijedilo čekati.

Istinska ljubav ide dalje od onoga što se može vidjeti očima; ona zahvaća cijelo biće i uspijeva od dvoje stranaca učiniti jedno. I u tome je njena snaga i ljepota.

Najčitanije

Na vrh