Svetac dana

Sv. Makarije Veliki

sv makarije veliki evangelizacija book

Crkveni otac sv. Makarije Veliki (o. 300. – o. 391.), zvan i sv. Makarije Egipatski i sv. Makarije Stariji, bio je egipatski pustinjak, opat i prezbiter.


Rođen je u Gornjem Egiptu. Od mladosti je bio čuven po svojoj mudrosti i pobožnosti. Po želji roditelja, stupio je u brak, ali je ubrzo obudovio. Nakon smrti roditelja svu je imovinu razdijelio siromasima te je otprilike u tridesetoj godini započeo pustinjački život. Našao je mudra starca pustinjaka i bio njegov učenik. Na prijedlog svojih suseljana, zaređen je za prezbitera i nerado je preuzeo svećeničku službu u svojem selu. Nakon što je doživio poniženje uslijed lažne optužbe da je zaveo mladu djevojku, ponovo se je povukao u pustinju. Posjetio je sv. Antuna pustinjaka da bi naučio pravila monaškog života. Legenda kaže da mu je sv. Antun predao svoju tuniku i svoj štap te ga tako odredio za duhovnog nasljednika. Ostatak života proveo je u pustinji, živeći asketski, u molitvi i postu, a pridružili su mu se mnogi monasi te je bio njihov poglavar, iako je uvijek ostao ponizan i skroman. Kratko je bio u progonstvu na Nilu za cara Valensa, jer se je suprotstavio arijanstvu. Pripisuje mu se djelo Duhovne homilije.

Tijelo mu se nalazi u samostanu koji je on sam osnovao i koji nosi njegovo ime, u Sketskoj pustinji, u Egiptu, a koji danas pripada Koptskoj pravoslavnoj crkvi. Spomendan mu je 15. siječnja.

Poticajne misli sv. Makarija Velikoga

Duša koja stvarno voli Boga i Krista, čak i ako je učinila deset tisuća djela pravednosti, sebe procjenjuje kao da nije učinila ništa, zbog svoje neutažive želje za Bogom. Makar je iscrpila tijelo postovima i bdijenjima, njezino je držanje prema krepostima kao da ih uopće nije stekla.

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh