Svetac dana

29. TRAVNJA // Sv. Katarina Sijenska; mističarka i crkvena naučiteljica

Sv. Katarina Sijenska; mističarka i crkvena naučiteljica book evangelizacija

Rodila se 25. ožujka 1347. kao Caterina Benincasa, predzadnje od dvadesetpetero djece bojadisara sukna, u prekrasnom toskanskom gradu Sieni. Sa 17 godina ušla je protiv volje obitelji u dominikanski samostan trećoretkinja.


Bila je glasovita po brojnim objavama, ekstazama, viđenjima i stigmama. Nije imala formalne izobrazbe, ali je svojom neodoljivom duhovnošću, dobrotvornim radom i apostolskim žarom stekla poštovanje crkvenih dostojanstvenika, vladara i umjetnika. Vodila je trajnu brigu o siromasima i nevoljnicima kad je Italijom harala kuga (1374.), dvorila je bolesnike, a deset posljednjih godina života provela je na putovanjima.

Borbenog i aktivnog duha, odlučna i hrabra žena, svima je ulijevala pouzdanje, dopisivala se s uglednim ljudima tadašnje Europe i znatno utjecala na crkvene i političke događaje svoga vremena (sklapanje mira između Firence i pape Grgura IX., vraćanje pape iz Avignona u Rim, priopćenja neba rimskoj kuriji itd.). Bolno ju je pogodio početak zapadnog raskola, i zauzela se za papu Urbana VI.

Pisala je duhovna i mistična djela na talijanskom jeziku te pripada velikim imenima talijanske srednjovjekovne književnosti. Ujedinila je na jedinstven način snažnu osobnost, mistično štivo i etičko-političko djelovanje, meditacije o Kristovoj žrtvi s napisima o radostima kršćanskog života. Ističe se njezino djelo „O božanskom nauku” ili „Dijalog o božanskoj providnosti”, prožeto osebujnim žarom, snažnim metaforama, svježim slikama i jezgrovitim izrazom. Njezina „Pisma” odlikuju se ekstatičnim i energičnim stilom, neobičnom slikovitošću i snažnim jezikom. U središtu Katarininih djela vječno je načelo ljubavi.

Preminula je na današnji dan, 29. travnja 1380., u Rimu. Svetom ju je 1461. proglasio papa Pio II., a naučiteljicom Crkve 1970. papa Pavao VI.

Zazivaju je kod: bolesti, tjelesnih boli, požara, pobačaja, seksualnih napasti, iskušenja, a zaštitnica je: Europe, Italije, vatrogasaca, bolničarki, dadilja, bolesnika, osoba ismijavanih zbog pobožnosti, grada Siene te: mnogih biskupija, naselja, učilišta, župa i crkava diljem svijeta.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh