Svetac dana

1. SVIBNJA // Sv. Josip Radnik – spremnost služenja u vjernoj poslušnosti tajni Utjelovljenja, i djelu Otkupljenja

Sv. Josip Radnik – spremnost služenja u vjernoj poslušnosti tajni Utjelovljenja, i djelu Otkupljenja

Glavni spomendan svetog Josipa slavimo 19. ožujka. Ovaj drugi blagdan, koji slavimo danas, 1. svibnja uveo je papa Pio XII. 1955. godine, i on se širom svijeta slavi kao Praznik rada. Bio je to izravan odgovor Pija XII. ateističkim komunističkim režimima. Crkva se ovoga našeg Sveca prvobitno spominjala i treće srijede poslije Uskrsa slaveći njegovu ulogu zaštitnika univerzalne Crkve, no taj je blagdan izbrisan iz kalendara uvođenjem današnjeg blagdana.

Sveto pismo samo na jednom mjestu spominje Josipovo zanimanje, i to u Matejevu evanđelju, gdje se opisuje Isusov povratak u Nazaret: „Dođe u svoj zavičaj te je tako učio svijet u njihovoj sinagogi da su se divili i govorili: ‘Odakle ovome tolika mudrost i čudna moć? Zar On nije tesarov sin?’” (Mt 13,54) Josipovo svakidašnje poslovanje i njegov rad nisu bili naprezanje, već spremnost služenja u vjernoj poslušnosti tajni Utjelovljenja Sina Božjega i djelu Otkupljenja. Rad bi morao biti apostolska služba, suradnja s Kristom na djelu spasenja.

Papa Pio XII. je sv. Josipa nazvao „najčistijim, najsvetijim, najuzvišenijim od svih Božjih stvorova, kojega jedino nadvisuje Bogomajka Marija”.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh