Duhovnost

SNAGA MOLITVE

Sv. Ivan Zlatousti: Nitko nije moćniji od onoga tko moli Da se dostigne savršenost, govorio je sveti Bernard, nužna je meditacija i molitva. Po meditaciji vidimo ono što nam nedostaje, molitvom primamo ono što nam je potrebno.

Sv. Ivan Zlatousti: Nitko nije moćniji od onoga tko moli

Foto: Shutterstock


 

Ako hoćemo očuvati život milosti, trebamo uvijek vikati, moleći od Boga pomoć, da izbjegnemo smrt grijeha i napredujemo u njegovoj svetoj ljubavi. Otac Rodriguez izjavljuje da su se antički oci, koji su bili naši prvi duhovni učitelji, savjetovali među sobom da vide koja je vježba korisnija i potrebnija za vječno spasenje. I uvjerili su se da je to često i kratko ponavljanje Davidova zaziva: „Gospodine, priteci mi u pomoć.“ Stoga, onaj tko se hoće spasiti, treba uvijek reći: „Bože moj, pomogni mi.“

„Ponekad sa strelovitom molitvom zadobiva milost prije negoli s mnogim drugim dobrim djelima“

Trebamo to činiti čim se probudimo ujutro te u svakoj svojoj potrebi i brizi, bilo duhovnoj bilo vremenitoj, osobito kada vidimo da nas muči kakva napast ili strast. Sveti Bonaventura kaže da se „ponekad sa strelovitom molitvom zadobiva milost prije negoli s mnogim drugim dobrim djelima“. Sveti Ambrozije dodaje da „dok molimo, već zadobivamo, jer moliti znači primiti“. Stoga sveti Ivan Zlatousti piše da „nitko nije moćniji od onoga tko moli, jer tko moli, sudjeluje u Božjoj moći“.

Da se dostigne savršenost, govorio je sveti Bernard, nužna je meditacija i molitva. Po meditaciji vidimo ono što nam nedostaje, molitvom primamo ono što nam je potrebno. „S meditacijom i molitvom napredujemo. Meditacija nas rasvjetljuje u onome što nam nedostaje, a molitva zadobiva ono što nam nedostaje.“

Iz knjige „Razgovarati s Bogom“ sv. Alfonza Marije Liguorija. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh