Razno

ČOVJEK KOJI JE PUŠIO BIBLIJU

SUSRET U SUDNICI „Njegove ruke su me godinama mlatile… Hoće li sada reći išta dobro o meni?“ U sudnici Wilhelm je ugledao poznatog svjedoka. Zgrbljenog, sijedog čovjeka u kojem je vladao samo hladan očaj, milosti i razumijevanja više nije bilo. To je bio njegov otac. Hoće li barem on reći nešto dobro?

Foto: Shutterstock

 

Posljednje sam dane suđenja opet sjedio za svojom klupom.

Njegove ruke, kojima me godinama mlatio, bile su ogrubjele, naborane i stare…

Pozvali su sljedećeg svjedoka, a teška su se vrata sudnice polako otvorila. Upravo je netko na klupi za svjedoke govorio o pljački u seks-shopu u Heidenheimu koja se zbila kad sam ja već odavno bio u Hamburgu. Ali nisam se više obazirao na to. Moj se pogled fiksirao na tamna drvena vrata jer je čovjek koji je kročio kroz njih bio netko koga sam znao. Hodao je zgrbljen kao pod nekim teškim teretom, kosa mu je još više posijedjela od zadnjeg puta kad sam ga vidio. Njegovo ionako naborano lice učinilo mi se još izbrazdanije nego nekoć. Njegove ruke, kojima me godinama mlatio, bile su ogrubjele, naborane i stare. Gledao je u pod, i osjećao sam da u njemu nema topline, milosti, razumijevanja – samo hladni očaj. Taj je čovjek bio moj otac.

Možete li vi reći išta pozitivno o njemu?

Prošla me jeza. Odakle on ovdje? Što će reći? Hoće li reći išta dobro o meni? Na kraju krajeva, bio je moj otac!

Dopratili su oca do klupe za svjedoke i podvrgli ga uobičajenim formalnostima. Onda ga je sudac direktno upitao: „Gospodine Buntz, čuli smo preko stotinu svjedoka. Nijedan od njih nije mogao reći ništa dobro o optuženiku. Ali mora biti nečega dobroga, zar ne? Možete li vi reći išta pozitivno o njemu?“

Ne. Ne mogu reći ništa dobro za svojega sina. Bojimo ga se. Gotovi smo, na rubu smo

Moj je otac šutio. Nekoliko sekundi. Možda čak minutu. Onda se okrenuo prema meni, pogledao me svojim tužnim, hladnim očima i rekao: „Ne. Ne mogu reći ništa dobro za svojega sina. Bojimo ga se. Gotovi smo, na rubu smo. Moju suprugu oblije hladan znoj čim čuje njegovo ime. Njegovi braća i sestre dršću pred njim. Ne možemo spavati. Ovaj je mladić naša noćna mora.“

Iz autobiografske knjige Čovjek koji je pušio Biblijuˮ autora Wilhelma Buntza.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti u našem web-shopu, ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Najčitanije

Na vrh