Roditelji i djeca

LJUBAV I POŠTOVANJE U OBITELJI

Suprotstavite se i upozorite bez ljutnje Roditeljska stega uključuje ukoravanje i ispravljanje kao dokaz ljubavi

Foto: Pixabay

 

Kao što znamo, djeca neće uvijek slijediti pravila. Koja god ona bila, pravila ćete morati nametnuti, što znači da ćete se morati suprotstaviti svojoj djeci i upozoriti ih kada krše, ignoriraju ili zaborave na pravilo. Roditeljska stega uključuje ukoravanje i ispravljanje kao dokaz ljubavi (Izr 13, 1; 27, 5).

Ako se pravila krše uporno i namjerno, neophodno je da se usprotivite i upozorite djecu bez ljutnje ili povišena tona, koji ponižava djecu, što samo može potkopati ono što želite postići. Kako će vaša djeca naučiti poštovati vas ako se ljutite na njih i ne pokazujete im ljubav? Kao što Pismo kaže: „Luđak odmah odaje svoj bijes, a pametan pokriva sramotu.“ (Izr 12, 16)

Ne smijemo biti slijepi ili gluhi, niti se naviknuti na neposluh

Ali što učiniti ako smo puni ljubavi, pravilo je pošteno, a dijete svejedno ne poštuje i ne drži se pravila? Onda mu se suprotstavimo, opomenemo ga i pokušamo ispraviti – na njegovu dobrobit i dobrobit cijele obitelji. Ne smijemo biti slijepi ili gluhi, niti se naviknuti na neposluh. Dijete mora čuti kako mu govorimo s uvažavanjem: „Neposlušan si i ne poštuješ me. Znaš pravilo.“

kod tvrdoglave djece pravila uvijek izazivaju pobunu i prkos. Stoga nam Bog otkriva način kako disciplinirati

Nažalost, kod tvrdoglave djece pravila uvijek izazivaju pobunu i prkos. Stoga nam Bog otkriva način kako disciplinirati. U takvim situacijama trebamo smireno reći: „Nećeš ništa postići grubim riječima. Moraš odlučiti da ćeš se odnositi s poštovanjem i ispričati se za svoje ponašanje ili ćeš snositi posljedice.“

Iz knjige „Ljubav i poštovanje u obitelji“, autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu u elektroničkom izdanju možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh