Aktualnosti

STVARNA SLOŽENOST OBITELJI // Papa Franjo osnovao novi Institut za nauk o braku i obitelji Stvarnost obitelji u svoj njenoj složenosti moramo promatrati s realizmom, mudrošću i ljubavlju, rekao je Sveti Otac.

Foto: Shutterstock

 

Papa Franjo je motuproprijem naslovljenim Summa Familiae Cura, donesenim 8. rujna 2017. godine, ustanovio novi Papinski teološki institut Ivan Pavao II. za nauk o braku i obitelji. Ta će institucija naslijediti Papinski institut Ivan Pavao II. za studij braka i obitelji. Sv. Ivan Pavao II. ustanovio je potonji institut 7. listopada 1982. godine apostolskom konstitucijom Magnum Matrimonii sacramentum. Novoutemeljeni će institut nastaviti promicati rad posljednje biskupske sinode o obitelji kao i apostolsku pobudnicu Amoris Laetitia.

Novi pastoralni izazovi

Ističući važno djelo koje je ostvario izvorni institut, utemeljen u svjetlu Sinode o obitelji koja se održala 1980. godine, Sveti je Otac napisao da je nedavna biskupska sinoda donijela obnovljenu svijest o evanđelju obitelji kao i o novim pastoralnim izazovima na koje je kršćanska zajednica pozvana odgovoriti. Suvremene antropološke i kulturološke promjene – nastavio je Papa – zahtijevaju raznolik i analitičan pristup koji se ne može ograničiti na pastoralne i misionarske prakse iz prošlosti.

Složene stvarnosti obiteljskog života

Papa Franjo je istaknuo da središnje mjesto obitelji kako u „pastoralnom obraćenju“ naših zajednica tako i u „misionarskoj preobrazbi Crkve“ zahtijeva da se u promišljanju o braku i obitelji – također na razini akademske formacije – nikad ne izgubi pastoralni vidik i pozornost na rane čovječanstva. Trebamo biti svjesni i strastveni tumači vjere u kontekstu u kojem društvene strukture manje podupiru pojedince nego u prošlosti, dok se suočavaju sa složenim stvarnostima obiteljskoga života. Vjerni Kristovom nauku – stoji nadalje u dokumentu – moramo s realizmom, mudrošću i ljubavlju promatrati stvarnost obitelji u svoj njenoj složenosti.

Studij

I ovaj će institut, poput prethodnog, nastaviti djelovati kao dio Papinskog lateranskog sveučilišta. Također će biti usko povezan sa Svetom Stolicom kroz Kongregaciju za katolički odgoj, Papinsku akademiju za život i nedavno osnovani Dikasterij za laike, obitelj i život. Institut će studentima ponuditi tečajeve s mogućnošću postizanja diplome, licencijata i doktorata iz područja znanosti o braku i obitelji.

Izvor:  Vatikanski radio

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh