Obitelj

MAJKE I SINOVI

Strahovi u odgoju. Kako ih spriječiti!? Kada je strah prisutan u odgoju, majke počinju kontrolirati svoje sinove. Kontrola prelazi u dominaciju i upravljanje djetetom. U takvim slučajevima, dječaci klonu duhom, i počnu gubiti vlastiti identitet.

Foto: Shutterstock


 

 „Kad bijah nejače, govorah kao nejače, mišljah kao nejače, rasuđivah kao nejače. A kad postadoh zreo čovjek, odbacih ono nejačko.”  1 Kor 13,11

Djeca su djeca. Ti maleni ljudi još ne mogu biti odrasli, Bog ih je takvima stvorio. Majka mora razumjeti djetinju nepromišljenost svoga sina. On će s njome razgovarati na nezreo način i reći će joj stvari koje nisu baš najmudrije i najrazumnije. No ona je odrasla osoba koju Bog poziva da ima razumijevanja za svoje dijete i da poštuje tu malenu osobu. On je stvoren na sliku Božju i u ovoj je životnoj fazi onakav kakav treba biti. Sve što on kaže ili napravi majka ne smije shvaćati osobno. Da, on će pogriješiti i treba ga ukoriti i ispravljati. Međutim, njegovo je ponašanje često odraz djetinje bezbrižnosti. Mama ponekad od njega očekuje previše, a propušta učiniti ono što je njezina dužnost. Svaka majka treba prihvatiti ovaj izazov: „Ženska mudrost sagradi kuću, a ludost je rukama razgrađuje” (Izr 14,1).

Neke majke svojom dominacijom nad djetetom zapravo njime upravljaju

Sa sigurnošću mogu reći da kada strah upravlja majkom, ona ima poriv kontrolirati stvari. Ona smatra da će se manje bojati ako uspije kontrolirati okolnosti u životu svoga sina kako njega ne bi ništa fizički ozlijedilo ili kako on nju ne bi emocionalno povrijedio. Kontrolirajući ga, ona je manje tjeskobna i nesigurna. Stoga ona kontroliranje smatra nečim pozitivnim. No takav će majčin pristup odgoju nezdravo utjecati na razvoj njegove muževnosti. Neke majke svojom dominacijom nad djetetom zapravo njime upravljaju. Njezin je unutarnji nemir postao dio njezine osobnosti. Ona želi „zaštititi” svog sina. Ona mu želi „pomoći” te je uvjerena da je za njih oboje najbolje da se on ne opire njezinim metodama.

Zbunjen je sâm sobom pred licem majke koja odbija prihvatiti ono što je Bog u njega usadio

U tom će slučaju dječak klonuti duhom. Postajat će pasivan. Gubit će pouzdanje u sebe i svoju muževnost, jer ga majka ne vidi kao osvajača, zaštitnika, onoga koji skrbi o drugima, onoga koji donosi odluke i rješava probleme, onoga koji je jak i koji je vjeran prijatelj. Ona kao da se bori protiv tih atributa koji krase muškarce. On gubi osjećaj vlastitog identiteta. Zbunjen je sâm sobom pred licem majke koja odbija prihvatiti ono što je Bog u njega usadio. On se tako ne razvija u čvrstog muškarca, a njoj to ne smeta sve dok su njezini strahovi svedeni na najmanju moguću mjeru. Naravno, postoje dječaci, alfa tipovi, koji će se pobuniti protiv takve majke. Oni ne pristaju na poraz i bore se do kraja. Oni „mekši” tipovi dječaka popuštaju i gube se.

 

Iz knjige „Majke i sinovi” autora Dr. Emerson Eggerichs

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu po sniženoj cijeni od 90 umjesto 100 kuna možete nabaviti ovdje.

Posebna pogodnost! Besplatna poštarina za narudžbe iznad 200 kuna.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte za naše nove naslove, pogodnosti i popuste!

Kako biste newsletter primali e-mailom – prijavite se ovdje. Za primanje newslettera na WhatsAppu prijavite se ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh