Duhovnost

S. BISERKA JAGUNIĆ:

Strah. Glavni uzrok na duhovnoj razini mu je grijeh Jedino čega se smijemo bojati jest da u našu dušu uđu mržnja ili grijeh, da izgubimo vezu s Bogom. Zemlja je prolaz, važno je biti čestit i ostvariti Božji nacrt za naš život.

Strah. Glavni uzrok na duhovnoj razini mu je grijeh

Foto: Pixabay

 

Đavao, otac laži, stalno nam u misli ubacuje određene laži i povjerujemo li mu, zahvaća nas strah

Strah može nastati zbog grijeha kad smo zagledani u zlo, bolest, krivnju, bojimo se jer nemamo povjerenja, bojimo se i đavla misleći da je on jači. Đavao, otac laži, stalno nam u misli ubacuje određene laži i povjerujemo li mu, zahvaća nas strah, a on u početku puno obećava, a na kraju sve uzima. On želi samo zavaditi ljude i pridobiti ih za sebe. Potrebno je da budemo hrabri i odvažni te se suprotstavimo grijehu i zlu. Đavao nas naprotiv stalno napada preko zlih ljudi, a on bi se trebao bojati nas, a ne mi njega.
Sotona zna da ga je Krist pobijedio i ne može ništa protiv njega, ali se želi nama osvetiti.
Ne želi da mi to znamo, da uvidimo njegovu nemoć, zato se pravi velikim i moćnim, laže i straši nas. Želi nas uvjeriti kako ga se trebamo bojati ili mu se pokoriti i pokloniti.
Strah je nešto što osobu obuzima i tlači, što je na neki način opsjeda i nagoni na određene čine. Tako strah može biti stravično razorna sila. Po tome zaključujemo da je Sotonino djelo.

Zbog straha čovjek proizvodi oružje, ali ono ne ubija zlo, nego čovjeka. Ljudi kažnjavaju grešnike, kao da su oni krivi, a oni su samo bolesni ljudi. Isto tako, sudstvo osuđuje čovjeka, a nitko ne liječi zlo.

Čovjek se pita gdje je izvor zla i kako ga odstraniti iz ljudskog života?

Strah se manifestira nelagodom, znojenjem, uznemirenošću, zbog bojazni da se nešto slično ne ponovi. Ovi strahovi koji izazivaju napetosti, veoma su agresivni, tako već samo sjećanje na nešto što nas je uplašilo izaziva prekomjerno znojenje.

Strah nas želi zarobiti i vladati nama, zato ne smijemo na njega pristati, nego mu se oduprijeti. Glavni uzrok straha na duhovnoj razini je grijeh, a može se kasnije odraziti na psihičkoj i tjelesnoj razini

Posljedice su straha da osoba sve vidi negativno, ima grozne misli, potrebu spavati kod svjetla, neprestano traži potvrdu da čini ispravno, jer osjeća obeshrabrenost, nesigurnost, neodlučnost.
Strah nas želi zarobiti i vladati nama, zato ne smijemo na njega pristati, nego mu se oduprijeti. Glavni uzrok straha na duhovnoj razini je grijeh, a može se kasnije odraziti na psihičkoj i tjelesnoj razini.

Svi strahovi zapravo su strah od smrti

Strah se posebno aktivira u vrijeme pandemija, raznih bolesti, nesreća, potresa, poplava i drugih katastrofa. Tad se najčešće čuju riječi vjerujemo, nadamo se, očekujemo prestanak ovog zla. U krizama se ljudski duh vraća temeljima. Svi strahovi zapravo su strah od smrti. Vjernici se manje boje, jer jaka vjera umanjuje strah. Vjernik zna kako smrt nije kraj i kako nas nakon ovog života čeka nešto mnogo bolje.

Jedino čega se smijemo bojati jest da u našu dušu uđu mržnja ili grijeh, da izgubimo vezu s Bogom. Zemlja je prolaz, važno je biti čestit i ostvariti Božji nacrt za naš život.

Iz knjige„Lijek ranjenom čovjeku našega vremena”, autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Ovi isprobani duhovno-egzistencijalni „recepti“ pomoći će brojnim kršćanima da valjano primljeni sakramenti postanu plodonosni, a mi kao pojedinci svjedoci da je Bog Ljubav u Isusu Kristu, koja liječi i spašava. prof. Ivica Lulić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh