Duhovnost

SVI ŽELE BITI NJEGOVI UČENICI

Što znači slijediti Isusa Slijediti Isusa znači živjeti dan po dan pouzdavajući se u njegovu ljubav

slijediti isusa

Foto: Unsplash, Christopher Sardegna 

 

Isus fascinira. Njegova karizma je očaravajuća. Svi žele biti njegovi učenici. Tako mnogi kažu: „Isuse Nazarećanine, slijedit ću te kamo god pošao“. Kažu to s velikim entuzijazmom. Naravno, veliki je privilegij biti Isusov učenik. Ali Isus odmah razjašnjava stvari. Ne želi nikoga varati. Zato im kaže: „Ako me želite slijediti jer mislite da ćete imati financijsku i emotivnu sigurnost, ostanite kući jer biti moj učenik mnogo puta znači ne znati kuda ići spavati, ne imati stabilan krevet, stabilan stol i stabilne emocije. Ništa vam neće nedostajati. Na spavanje ćete ići siti, ali ujutro ćete se ustajati ne znajući gdje ćete spavati. Ovakav život dan po dan naučit će vas da se pouzdajete u mene“.

Slijediti Isusa znači živjeti dan po dan pouzdavajući se u njegovu ljubav. To je teško i mukotrpno, ali lijepo

Slijediti Isusa znači živjeti dan po dan pouzdavajući se u njegovu ljubav. To je teško i mukotrpno, ali lijepo. Kad sam bio župnik, lako je bilo slijediti Isusa. Župa mi je davala sigurnost, financijsku i emotivnu stabilnost, te siguran krevet. Sad živim dan po dan. Uvijek sam na putu. Nemam stalno prebivalište. Krevet nije uvijek isti. Stol nije uvijek isti. Euharistijski oltar nije uvijek isti. Financijski doprinos ovisi o velikodušnosti onog tko me prima. Moram reći da su vjernici velikodušniji od mnogih župnika koji misle da moja putovanja poradi naviještanja Evanđelja ne koštaju ništa.

Često upravo obiteljske veze sprječavaju pozvanoga da ozbiljno slijedi Isusa, koji ne želi biti na drugom mjestu

Nitko i ništa ne smije biti prepreka za slijediti Isusa. Često upravo obiteljske veze sprječavaju pozvanoga da ozbiljno slijedi Isusa, koji ne želi biti na drugom mjestu. I ne govorim samo o onima koji su pozvani na posvećeni život. Ima žena i muškaraca koji osjećaju poziv da žive intenzivniju vjeru, ali ne odgovaraju na poziv jer dopuštaju da ih diraju hirovite suze članova obitelji. I tako su osuđeni da zaglibe u mutnim vodama vjere. Ali Isus nas podsjeća: „Tko ljubi oca, majku, sina, muža, ženu više nego mene, nije dostojan mene“.

Isus je veoma zahtjevan i veoma velikodušan prema onima koji ga slijede svim srcem i svim silama. Isus ne nudi komod.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh