Brak i odnosi

ŠTO ZNAČI „PRIONUTI JEDNO UZ DRUGO”

Svaki bračni par ima zvanje – znate li koje je vaše? „Brak završava smrću, ali mi ga „uzimamo sa sobom”. Ono što uzimamo je ono što smo postali – intelektualno, duhovno i emocionalno. Sve smo to postali u našem odnosu s bračnim drugom u služenju Bogu i ljudima. Taj naš karakter, te uspomene koje imamo, idu s nama u naše nebeske poslove…”

Svaki bračni par ima zvanje – znate li koje je vaše?

Foto: Shutterstock

 

Što je Božji plan za vaš brak?

Adam i Eva su imali zajedničkog posla. Obrađivali su i čuvali vrt, i to nije bio dodatni uvjet ili kazna, nego blagoslovljeni uvjet stvaranja. (vidi Post 2,15). Taj naporni rad nije stvoren zbog grijeha; grijeh mu je samo dodao napetost i znoj. Stoga punina ponovnog stvaranja u Isusu nije lijenost nego zajednički jaram u radu, ali bez napetosti i znoja (vidi Post 3,17-19). Naša je tvrdnja da nijedan par ne dođe do punine zajedništva bez truda. „Njegovo smo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela, koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo” (Ef 2,10). Naše zvanje je naše zvanje, ne nešto što je jedno ili oboje slučajno pronašlo za raditi, nego nešto što je Bog planirao za nas kao dio temeljnog plana stvaranja jedno za drugo.

Zašto je stotine muškaraca prevarilo svoju ženu?!

Posao nije zvanje. Zvanje je poziv, od latinskog vocare što znači „zvati”. Izradba šatorâ je bio posao koji je omogućio svetome Pavlu odgovoriti na svoj poziv za apostola. Zvanje može biti i nečiji posao, i u tom je slučaju par dvostruko blagoslovljen. Ali zvanje oženjene osobe po definiciji ne predstavlja jedninu. Iako jedan par radi odvojene tjelesne zadatke, srce ne želi biti u jednini. Svaki odvojeni zadatak doprinosi zajedništvu i harmoniji u združenom cilju većem od bilo kojeg posla. Bog je u okružju Adamova zvanja vidio da nije dobro da čovjek bude sam, pa je rekao: „Nije dobro da čovjek bude sam: načinit ću mu pomoć kao što je on” (Post 2,18). Zvanje je poziv od Boga, za koji je taj čovjek stvoren – i njegova žena s njim. Nije dobro da oženjen muškarac sam obavlja zadatke. Takva usamljenost kulminira, pa je stotine muškaraca prevarilo svoju ženu jer im se činilo da je druga žena (tajnica, kolegica) ispunila onaj dio njega koji je trebao pomoć.

Samo po tome bračni par dolazi do jedinstva

Muž i žena možda neće odmah prepoznati poziv na zvanje, možda čak i više godina. Blagoslovljeni su ako ga uspiju prepoznati, ali moraju biti uporni i oprezni dok oboje ne uspiju. Par će doći do punine jedinstva samo po zvanju, nikako izvan njega, jer to im je svrha i sudbina u stvaranju.

Svaki par ima zvanje, shvaćali to oni ili ne. Mnogi ga ispunjavaju a da to i ne znaju. Ono ne mora odzvanjati priznatom svetošću. Ima li ičega duhovnoga ili svetoga u obrađivanju vrta? Bog poziva ljude da budu farmeri, odgojitelji, obiteljski ljudi, izdavači, trgovci… Nekima je skupljanje smeća posao; nekima je isto to njihovo zvanje. Sve možemo raditi sa podrškom odozgor. Nekima je čak biti guverner neke države samo posao, dok im ispunjenje zvanja predstavljaju djeca ili briga oko ružičnjaka. Tko zna koje je zvanje drugog čovjeka? Najbolje bi bilo kad bi to muškarac i žena svjesno znali i zajedno mu odgovorili, ali sreća i punina zajedništva svejedno dolaze, samo ako se jednostavno upregnu u jaram zajedno. Nebeska nagrada nisu mekani oblaci, što upućuje na lijenost i odmor, nego veći trud:

Pristupi mu onaj što je primio pet talenata i donese drugih pet govoreći: „Gospodaru! Pet si mi talenata predao. Evo, drugih sam pet talenata stekao!” Reče mu gospodar: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga!” Pristupi i onaj sa dva talenta te reče: „Gospodaru! Dva si mi talenta predao. Evo, druga sam dva talenta stekao!” Reče mu gospodar: „Valjaš, slugo dobri i vjerni! U malome si bio vjeran, nad mnogim ću te postaviti! Uđi u radost gospodara svoga”. (Mt 25,20-23).

Smrt nije kraj – svoj brak uzimamo sa sobom

Ne samo da muškarac i žena dolaze do punine života udružujući se po zvanju u ovom životu, nego ih Bog tim zvanjem priprema za služenje u sljedećem životu na nebesima. Plan braka je da u duši ostavimo polog onkraj vrata smrti. Sam brak završava smrću. Ali mi ga „uzimamo sa sobom”. Ono što uzimamo je ono što smo postali – intelektualno, duhovno i emocionalno. Sve smo to postali u našem odnosu s bračnim drugom u služenju Bogu i ljudima. Taj naš karakter, te uspomene koje imamo, idu s nama u naše nebeske poslove. To je kraj braka i punina postati jedno – postati onaj jedinstveni, posebni cvijet koji Bog planira ubrati za jedan od stručaka što ih slaže na nebu. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Otpusti svoju prošlost” autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Do nedjelje, 3. lipnja, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna). Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Posebna pogodnost za sve naše kupcepoštarina za narudžbu u vrijednosti do 200 kn iznosi svega 10 kn dok je za narudžbu iznad 200 kn besplatna!

O knjizi „Otpusti svoju prošlost“

U ovoj ćete knjizi pronaći upute kako pomoći onima koji u djetinjstvu nisu imali blagoslovljen odnos s roditeljima, jednako tako na koji način sami sebi pomoći u toj istoj potrebi. Ona govori o problemima koji nastaju kad se tinejdžeri odvajaju od roditelja u odrasloj dobi; o tome što su to roditeljska inverzija i zamjenski bračni drug; kako pronaći pravoga bračnog druga, kako pronaći i živjeti svrhu vlastitog života, te kako postati jedno s drugima, u jedinstvu Tijela Kristova.

Preuzmi nadzor nad vlastitom budućnošću tako što ćeš se riješiti rana, navika te usvojenih stavova iz prošlih odnosa.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh