Razmišljamo o evanđelju

OTAC LORENZO MONTECALVO

Što znači oprostiti srcem Istinski oprost obnavlja sve ljudske odnose

Kako oprostiti

Foto: Pixabay

 

(Mt 18,21-19,1)

Mnogim kršćanima najteže je izreći ove dvije rečenice: „Opraštam ti” i „Oprosti mi” . Želim ti posvjedočiti da, iako imam snažnu osobnost, zahvaljujući milosti Božjoj nikada mi nije bilo teško izgovoriti te dvije rečenice. Čak sam i u jednoj svojoj knjizi ostavio napismeno da na mom grobu piše: „Čovjek koji nikada nije mrzio”.

Onaj tko odbija praštati opsjednut je nečistim duhom legalizma

Nije svađa ono što može uništiti prijateljstvo, brak, obiteljski život ili život redovničke zajednice, već samo nedostatak poniznosti da se zatraži oprost i ljubavi da se besplatno udijeli zatraženi oprost. Onaj tko odbija praštati opsjednut je nečistim duhom legalizma. Nakon što mu nanesu krivicu, legalist kaže: „Plati ono što duguješ. Moraš trpjeti kao što sam i ja zbog tebe trpio”.

gnusoba je ići tražiti oprost od Boga u Sakramentu Pomirenja sa čvrstom voljom da se ne želimo pomiriti s bližnjim

Najtužnije je što se ide slaviti i primati Euharistiju s ljutnjom, pa čak i mržnjom u srcu. Tako se čini svetogrđe. Štoviše, gnusoba je ići tražiti oprost od Boga u Sakramentu Pomirenja sa čvrstom voljom da se ne želimo pomiriti s bližnjim.

Plod oprosta je radost. Radost se ne kuša samo u praštanju, nego i u traženju oprosta

Tko je opsjednut zlim duhom legalizma? Kršćanin koji se osjeća savršenim i koji nikada nije kušao milosrđe Božje nad vlastitim grijesima. Prašta onaj koji je svjestan da mu je Bog oprostio. Plod oprosta je radost. Radost se ne kuša samo u praštanju, nego i u traženju oprosta. Radost onoga koji se osvećuje postaje otrov. Lice onoga koji odbija oprostiti uvijek je tužno, a njegovo srce je kao more u oluji. Često mi kažu: „Oče Lorenzo, želim oprostiti, ali ne uspijevam”. Toj osobi kažem: „Moli i posti kako bi ti Gospodin dao milost da oprostiš srcem. To je milost koju ti Gospodin ne može ne udijeliti!”.
Što znači oprostiti srcem? Znači ne reći onome tko te uvrijedio: „Dragi moj, oprostio sam ti, ali nisam zaboravio ono što si mi rekao ili učinio”. Istinski oprost obnavlja sve ljudske odnose.

To je riječ Isusa Krista.

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Izvor: Sjeme

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh