Duhovnost

TEMELJ ADVENTA I KORIZME, SVAKE SVETE ISPOVIJEDI...

Što znači obratiti se? Obraćenje iziskuje reviziju života, a ta revizija malo boli

Foto: Pixabay

 

»Pokajte se i obratite, da se izbrišu grijesi vaši.« (Dj 3, 19) »Ako se ne obratite, svi ćete (tako) propasti!« (Lk 13, 3) Izdvojio sam samo dva biblijska citata, između mnogih. To obraćenje temelj je adventa i korizme, svake svete ispovijedi, uvjet je da bi dobra djela vjernika bila dobra, znak je u bolestima i trpljenjima, misao je koja bi nas trebala barem nakratko dnevno zaokupiti, srž je naših (večernjih) ispita savjesti. Upravo tom rečenicom/pozivom Gospodin Isus započinje svoj javni nastup: »Obratite se, približilo vam se kraljevstvo Božje.« (Mt 3, 2)

Siguran sam da Gospodin želi da budemo »intimni« s njime, da ga osobno i dobro poznajemo, da nam on bude središte, ne dodatak

Primjećujem da je najteže govoriti i pozivati na obraćenje prvo sebe, a onda i ostale koji se smatraju (velikim) vjernicima. Povrijeđeni smo ako nas tko opomene, ukori ili malo bocne, jer nam odmah »pada kruna s glave«. Nekako mislimo (neki, ponekada) da je dovoljno »ići« u crkvu, »obaviti« sakramente, »uplatiti« misu. Ja nekako mislim da nije! Zapravo sam siguran da to nije dovoljno, da je to tek neki početak, da Gospodin od nas traži da budemo učenici, a ne samo sljedbenici, odnosno pripadnici neke religije, kao što smo učlanjeni u neki klub ili udrugu. Siguran sam da Gospodin želi da budemo »intimni« s njime, da ga osobno i dobro poznajemo, da nam on bude središte, ne dodatak.

Obratiti se znači osloboditi se ljudskih obzira, krenuti ispočetka s Kristom, gledati šire u Kristu, prisvojiti Kristova stajališta (okreni obraz, ne proklinji, ne sudi, ne uzvraćaj…)

Obraćenje iziskuje reviziju života, a ta revizija malo boli. Obratiti se znači osloboditi se ljudskih obzira, krenuti ispočetka s Kristom, gledati šire u Kristu, prisvojiti Kristova stajališta (okreni obraz, ne proklinji, ne sudi, ne uzvraćaj…), utjeloviti Kristovo upravo skandalozno milosrđe prema grešnicima.

Ulomak iz knjige „Vidljivi Bog“  autora p. Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh