Duhovnost

PRAVO ZNAČENJE

Što znači nekome „zgrtati ražareno ugljevlje na glavu“ Mnogi ovaj odlomak pogrešno shvaćaju…

Što znači nekome „zgrtati ražareno ugljevlje na glavu“

U Poslanici Rimljanima piše:

»Blagoslivljajte svoje progonitelje, blagoslivljajte, a ne proklinjite! Radujte se s radosnima, plačite sa zaplakanima! Budite istomišljenici među sobom! Neka vas ne zanosi što je visoko, nego privlači što je ponizno. Ne umišljajte si da ste mudri! Nikome zlo za zlo ne vraćajte; zauzimajte se za dobro pred svim ljudima! Ako je moguće, koliko je do vas, u miru budite sa svim ljudima!

Ne osvećujte se, ljubljeni, nego dajte mjesta Božjem gnjevu. Ta pisano je: „Moja je odmazda, ja ću je vratiti“, veli Gospodin. Naprotiv:

„Ako je gladan neprijatelj tvoj, nahrani ga,

i ako je žedan, napoj ga!

Činiš li tako,

ugljevlje mu ražareno zgrćeš na glavu.“ Ne daj se pobijediti zlom, nego dobrim svladavaj zlo.« (Rim 12,14-21)

Trebamo razumjeti ovu frazu – svojim neprijateljima na glavu zgrtati „ražareno ugljevlje“ – kako to ne bismo shvatili doslovno i radosno to učinili dok ovi spavaju. Mnogi ovaj odlomak pogrešno shvaćaju.

U biblijska vremena nije bilo plina, struje ni šibica. Vatra je bila nadasve dragocjeno dobro: rijetko, jer je i gorivo bilo rijetko. Stoga je netko iz sela bio zadužen cijelu noć održavati vatru. U sitne sate ražarivao bi vatru i pustio je neka izgori sve do vrućeg ugljevlja. Njega bi skupljao u metalnu posudu koju bi stavljao na drvenu podlogu na glavi. Potom bi s hvataljkama išao od ognjišta do ognjišta kako bi svaka domaćica imala užarena ugljevlja koliko joj je tog dana bilo potrebno za kuhanje. Tako je nastala izreka „zgrtati na glavu užareno ugljevlje“, što je zapravo značilo: određenog čovjeka pretvoriti u osobu koja zajednicom pronosi toplinu.

U Prvoj Petrovoj poslanici 3,9 čitamo: „Ne vraćajte zlo za zlo ni uvredu za uvredu! Naprotiv, blagoslivljajte jer ste na to i pozvani da baštinite blagoslov!“ Pozvani smo, odnosno zapovjeđeno nam je blagoslivljati one koji nas stalno iskorištavaju. To znači moliti svako dobro za onoga tko nas je povrijedio; založiti se u ljubavi za njegovo dobro. (…)

Iz knjige „Obnova kršćanske obitelji” autorâ Johna Lorena i Paule Sandford. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh