Osobni razvoj

ŠTO ZNAČI NEKOGA 'VOLJETI'

Sve što sam naučila o ljubavi Ljubav ne opstaje bez iskrenosti. Ljubav ima stvaralačku snagu...

Sve što sam naučila o ljubavi

Iskreno ću priznati – uvijek sam bila ‘romantičar’. Vjerovala sam da ljubav u sebi sadrži snagu koja mijenja sve i sve čini savršenim. Vjerovala sam da tu ljubav treba samo ‘čekati’ i da će ona doći. Poslije će sve biti ‘savršeno’. I kad prođu određene godine, shvatiš da to nije tako. Evo što sam sve naučila o ljubavi…


1. Ljubav nije (isključivo) osjećaj

…ljubav je spremna na žrtvu za voljenu osobu.

Vrlo je lako pomiješati ‘leptiriće u trbuhu’, odnosno zaljubljenost, s pravom, iskrenom ljubavlju. Zaljubljena osoba nije spremna na žrtvu, koja je sastavni dio definicije ljubavi. Zaljubljena osoba idealizira drugoga, ne vidi nedostatke i time ‘hrani’ svoje osjećaje. Ljubav gleda ‘realnije’ na osobu; svjesna je i mana i vrlina, ali usprkos svemu ona prihvaća drugoga u potpunosti i otvara priliku za međusoban rast i izgradnju.

2. Ljubav je ‘slobodna odluka’

…lijepa i iskrena ljubav plod je uzajamnog truda.

Ne postoji, kako se vjeruje, isključivo jedna osoba koja nam je ‘suđena’. Može nas privući više ljudi, ali mi smo ti, koji se uz molitvu i Božju pomoć, odlučujemo za jednu osobu i u skladu s tom odlukom izgrađujemo zajednički život. Ako se odlučimo s nekim provesti svoj život, moramo biti svjesni da se od nas očekuje da neprestano radimo na tom odnosu i trudimo se oko druge osobe. Savršene ljubavi ne postoje; postoje ‘lijepe’ i iskrene ljubavi koje su plod uzajamnog truda supružnika.

3. Ljubav je darivanje

…uzajamno ‘davanje’ znači ‘primanje’.

Možda je danas teže izgraditi stabilnu vezu i postaviti čvrste temelje za brak, ako stavljamo sebe ispred osobe s kojom hodamo (ili smo u braku). Bitna je oznaka ljubavi da ona ne pita „Što on/ona čini za mene?“, već „Što ja činimi za nju/njega?“. Jer uzajamno ‘davanje’ zapravo znači ‘primanje’. Sebičnost je velika prepreka u današnjim odnosima. Nije uvijek lako shvatiti da se Zemlja ne ‘okreće’ oko nas, te da i onaj ‘drugi’ zaslužuje našu pažnju i naše vrijeme. Ponekad je teško „umrijeti sebi“, ali upravo to ‘umiranje’ nosi brojne plodove.

4. Ljubav ne opstaje bez iskrenosti

…onaj tko voli, prihvaća drugoga u potpunosti.

Bojimo se biti iskreni. To je činjenica. Vjerujem da je strah od gubitka i samoće jedan od najvećih uzročnika toga. Biti iskren znači ogoliti svoju nutrinu, iznijeti istinu o sebi. Onaj tko voli, prihvaća. Onaj tko ne voli, tom će se istinom poslužiti kao ‘opravdanjem’ za međusobno razdvajanje. Istina nikada ne znači ‘gubitak’, samo ‘dobitak’. Iako to nekada može značiti  suprotno od onoga što želimo čuti. Samo onaj odnos, koji je utemeljen na iskrenosti, i u govoru i u ponašanju, može opstati na ‘duge staze’.

5. Ljubav ima stvaralačku snagu

…ona sve čini ‘novim’.

Iskrena ljubav ima veliku snagu u sebi. U prijateljstvu, vezi, ili braku; ona je ta koja budi radost u tužnima, nadu u srcima onih koji su ju izgubili, ‘poznanstvo’ pretvara u prijateljstvo. Vrhunac onoga što ljubav čini, Bog je pokazao tako, što je dopustio da ljudska ljubav postane temeljem za stvaranje novoga života. Tako se ljubav muškarca i žene konkretizira upravo u životima koje im Bog poklanja. Ovo su samo neki primjeri, koji ukazuju na ‘stvaralačku’ dimenziju ljubavi, o kojoj se možda i ne razmišlja previše. Ljubav čini čuda, vjeruj!

6. Sloboda je uvjet za ‘rađanje’ ljubavi

…prije nego li započneš vezu ili uđeš u brak, provjeri jesi li slobodan u sebi.

Prijateljstvo, kao i partnerstvo, rezultat su slobodnih odluka. Da bi mogli govoriti o autentičnoj ljubavi, u njenom temelju mora biti sloboda. Vrlo se lako može prepoznati postoji li ona u potpunosti. Ako si ‘slobodan’ u sebi, možeš ‘željeti ljubav’, ali ju i ‘ne trebati’! Što to znači? Većina ljudi želi ući u vezu, sklopiti brak i stvoriti vlastitu obitelj. I ta želja je normalna, prirodna i lijepa. Problem je kad ta želja postane jedini ‘smisao’ nečijeg života. Onda svako ‘odbijanje’ može imati negativne posljedice. Prije nego se odlučiš graditi odnos s nekim, provjeri jesi li slobodan u sebi.

Koristite riječ ljubav, samo onda kada uistinu volite

Ovo su samo neke činjenice o ljubavi, koje sam ja spoznala. Vjerujem da bi popis mogao biti i dulji, no to je manje bitno. Ono što smatram važnim za istaknuti jest da riječ ‘ljubav’ postaje olako shvaćena i (pre)često korištena u govoru, i onda kada se radi o ‘simpatiziranju’ ili ‘sviđanju’. A ona je puno, puno više od toga. I to je ono što želim svima posvijestiti. Koristite riječ ‘ljubav’ samo onda, kada uistinu volite.

Autorica: Gabriela Jurković; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh