Duhovnost

O. LORENZO MONTECALVO

Što znači ljubiti bližnjega? Ljubav je život, stoga je onaj koji ljubi živ, a onaj koji ne ljubi je mrtav. Jesi li ti živ ili si mrtav?

Foto: Screenshot

(Mt 22,34-40)

Koja je svrha mog i tvog života? S krštenjem koje smo primili dana nam je i zapovijed da ljubimo Boga svim srcem, svim umom i svom snagom, te da ljubimo bližnjeg kao sama sebe. Vječni izvor iz kojeg se crpi ljubav je Bog. Bez Boga nema ljubavi.

Što znači ljubiti Boga? Ukratko, znači priznati Ga kao stvoritelja i Oca

To ne govorim jer sam tako čuo, nego iz iskustva. Da se nisam trudio ljubiti Boga, ne bih imao ljubavi ni za sebe ni za bližnjega. Što znači ljubiti Boga? Ukratko, znači priznati Ga kao stvoritelja i Oca.

Od Boga proizlazi svako vidljivo i nevidljivo stvorenje i svako očinstvo. Stoga se u središtu stvorenoga i čovječanstva nalazi Bog, ali ne hiroviti Bog, kao Homerovi bogovi, već Bog ljubavi. Zato Bog preko Izaije kaže: „Čak i kad bi te tvoja majka napustila, ja te neću napustiti nikada“. Kad nas Bog na trenutak ne bi ljubio, pali bismo u ništavilo. Božja ljubav je život stvorenja.

Ljubiti Boga znači spoznavati Njegovu volju i radosno je vršiti. Što znači ljubiti bližnjega? Znači ne prezirati onoga koji nije kao mi

Bog želi da Mu se ljubav uzvrati. Ljubiti Boga znači reći Mu hvala za ono što jesmo i što imamo. Ljubiti Boga znači spoznavati Njegovu volju i radosno je vršiti.
Što znači ljubiti bližnjega? Znači ne prezirati onoga koji nije kao mi. Znači ne biti ravnodušan prema materijalnim i duhovnim potrebama bližnjega. Ljubiti bližnjega znači ne biti osvetoljubivi kad nas netko povrijedi.

Ljubav je život, stoga je onaj koji ljubi živ, a onaj koji ne ljubi je mrtav. Jesi li ti živ ili si mrtav?

Amen. Amen. Aleluja.

Autor: O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Odabrao: fra Petar Ljubičić

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh