Osobni razvoj

PUTOKAZ ZA NEBO

Što znači biti muževan Svatko od nas muškaraca ima posebne talente, temperament i životne okolnosti. I u skladu s time svatko od nas može živjeti svoju muževnost na svoj način!

Što znači biti muževan

Foto: Shutterstock


 

Fiziološki, mentalno i emocionalno muškarci imaju poriv reagirati i djelovati. Upravo zato oni vole kontaktne športove. Muškarci instinktivno žele rješavati stvari. Izražavanje neslaganja, gradnja odnosa, popravljanje istih, stajanje u obranu i borba sa svijetom koji nas okružuje prirodni su i legitimni aspekti onoga što je Bog stvorio, a naziva se muževnost. Gospodin želi da mi muškarci živimo svoju muževnost do kraja, svatko na svoj način i u skladu s posebnim talentima, temperamentima i životnim okolnostima koje nam je dao.

Žene pak fiziološki i emocionalno snažno proživljavaju i iznutra promišljaju stvari. One nadopunjuju i uljuđuju nas muškarce (Bogu hvala na tome!) svojom čudesnom ženstvenošću, koju odlikuju darovi da mogu prihvaćati druge, okupljati oko sebe i brinuti se o drugima.

Da bismo rasli u svojoj duhovnoj i emocionalnoj zrelosti, mi muškarci trebamo nešto izvan nas samih što bi nam pokazalo da smo položili testove i postali pravi muškarci. Nama je istinski potrebna potvrda da je ono što činimo vrijedno i važno te da smo zadatak dobro obavili.

Prigodom Isusova krštenja s neba se začuo Očev glas kako govori: „Ovo je Sin moj, Ljubljeni! U njemu mi sva milina!“ Sinovi to trebaju čuti iz usta svojih očeva, a nešto tome slično muževi žele čuti od svojih žena. Povrh svega, muškarci takvu poruku žele čuti od Gospodina. Jedini način da se to dogodi jest da odbace ono djetinje i nezrelo te postanu muškarci kakvima ih Bog poziva biti.

Ranjena muževnost

Našu muževnost sakati feminizacija kulture u kojoj živimo. Žene na ovom svijetu imaju veoma posebnu ulogu, ali isto vrijedi i za nas muškarce. Čini se da zaboravljamo kakvima nas je Bog stvorio. Suvremeno nam društvo već desetljećima laže o ulozi koju kao muškarci imamo te se u svojim vlastitim domovima sve više bojimo preuzeti duhovno vodstvo. Mi nismo poput žena, niti su žene poput nas. Muškarci su stvoreni na sliku Boga Oca i kada živimo ono na što smo pozvani, jedino mi možemo biti njegova slika na zemlji.

Danas se mnogo piše o tome kako su u suvremenom društvu muškarci sve manje muškarci i to pridonosi problemima s kojima se suočavaju i današnji katolički muškarci. Sekularna je kultura današnjice u ratu s istinskom muževnošću. Zatiranje roda govori u prilog tomu trendu. Proizvodnja Hollywooda ozbiljno je posvećena zadatku da omalovaži ulogu muškarca i ulogu oca. Pogledajte samo kako su očevi obično prikazani u humorističkim serijama: kao lakrdijaši, kao slabići opterećeni sobom i nesposobni druge voditi, kao vječiti adolescenti.

Kulturne norme i običaji muškaraca i žena danas su se uvelike promijenili. Društvo nagrađuje i veliča egoističnog muškarca koji udovoljava sebi. Smisao života mu je ispuniti svoje želje i prepustiti se užitcima na način kako i kada mu odgovara.

Isus poziva svakog muškarca da umre sebi. Poziva ga da postane ratnik i položi svoj život za druge. Pravi muškarac zna da se njegov život ne vrti oko njega samoga, da se autentična muževnost očituje u brizi za druge, u tome da on štiti, predvodi i dobrim primjerom utječe na oblikovanje budućeg naraštaja.

Muškarac lišen muževnosti u ratu je s vlastitim srcem. Svaki zdravi mladić želi postati muškarcem u punom smislu te riječi. On želi biti odvažan. Želi činiti junačka djela, koja će davati smisao njegovu životu. U svojem srcu on želi preuzeti odgovornosti koje je Bog stavio pred njega. On se s onime što mu je povjereno želi nositi s dostojanstvom i živjeti život vrijedan poštovanja. Iako to muškarci uglavnom ne mogu riječima izraziti, mi želimo slijediti Isusa na Kalvariji. Današnja kultura radi protiv onih iskonskih poriva koje muškarac ima te je on zaokupljen samo spašavanjem vlastitog života. Kršćanin čini obrnuto.

Kako se boriti

Današnje društvo, dakle, ne promiče pravu muževnost, a vi se tomu oduprite time što ćete biti istinski Božji čovjek. Muškarce se omalovažava, marginalizira, lišava muškosti na svaki mogući način, a nama je boriti se protiv toga. Zauzimajte se za one vrijednosti koje preziru oni koje se bore protiv svega što je istinski muževno. Budite dobar muž svojoj ženi. Budite dobar otac svojoj djeci. Budite duhovni vođe svoje obitelji. Svjedočanstvom vlastitog braka pokažite snagu sakramenta ženidbe. Budite muškarci koji se ne boje s drugima dijeliti Krista i odgovoriti na poziv za širenjem radosne vijesti.

Služeći se onim pravim muževnim krepostima, polako možemo utjecati na svoju okolinu. Sve se to događa po malim djelima. Primjerice, po kratkoj molitvi koju upravite Gospodinu uoči važna sastanka, po iskazivanju poštovanja ženama koje susrećete na poslu odnoseći se prema njima onako kako biste voljeli da se tko odnosi prema vašoj ženi ili sestri, po tome što u nove izazove ulazite hrabro i optimistično. Važan je trud, jer Duh Sveti se može poslužiti i vašim nesavršenim djelima da bi došao u srca ljudi.

Ali kada muškarac ne zna tko je on zapravo, kako onda doći pred Boga? Smatram da muškarčev identitet danas proživljava jednu kulturnu krizu…

Bogu možemo istinski doći jedino onakvi kakvi zaista jesmo. Otvoreno. Iskreno. S cijelim srcem. Ali kada muškarac ne zna tko je on zapravo, kako onda doći pred Boga? Smatram da muškarčev identitet danas proživljava jednu kulturnu krizu. Ta se praznina u njihovu identitetu puni lažima društva, koje muškarce potiče da sami sebe određuju na sve moguće krive načine (s obzirom na novac, seksualni život i moć).

Kako doći do rješenja? Muškarci trebaju jedni druge.

Da, žene nam potvrđuju našu muževnost, ali kao što mi je jedan mudar čovjek jednom rekao, mi jedan drugomu prenosimo što znači biti muškarcem. Riječ je o bratstvu, duboku, autentičnu, iskrenu i neprijetvornu. U takvu bratskom odnosu možemo ponovno otkriti što znači biti muškarcem i mislim da tako korak po korak možemo naučiti pred Boga dolaziti onakvi kakvi jesmo. (…)

 

Ne postoje pravi muškarci. Postojiš samo ti, jedinstven u svojoj posebnosti

Putokaz za nebo za prave muškarce katolike

Iz knjige Randyja Haina „Putokaz za nebo”. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh