Osobni razvoj

IZ KNJIGE "KRŠTENJE U DUHU I DAROVI DUHA SVETOGA"

Što znače Isusove riječi “Vi ste svjetlost svijeta”? Možemo jedino biti u svjetlu kad smo u međusobnu zajedništvu. Ako se izdvojimo iz zajednice, onda smo prekinuli zajedništvo. Tada izlazimo iz svjetla. Postajemo svjetlo skriveno ispod posude.

Foto: Pixabay


Mt 5, 14 – 15: „Vi ste svjetlost svijeta. Ne može se sakriti grad što leži na gori. Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući.“

Otk 1, 20: „Glede tajne onih sedam zvijezda koje vidje u mojoj desnici i sedam zlatnih svijećnjaka: sedam zvijezda anđeli su sedam crkava, sedam svijećnjaka sedam je crkava.“

Svijećanjak=Crkva

Isus nam kaže da smo mi svjetlo i da se svjetlo stavlja na svijećnjak. Ivan nam govori da je svijećnjak Crkva. U Hramu je bio samo jedan izvor svjetla, sedmerokraki svijećnjak postavljen u Svetištu. Na svakom kraku svijećnjaka bila je posuda s uljem i stijenjem. Kad bi se stijenj upalio, davao bi svjetlo u Svetištu. U hebrejskom jeziku Hram se uvijek naziva kućom Božjom, a ona je stajala na vrhu brda zvana Morija. Uz to brdo ležao je Davidov grad.

Sve je to bilo dobro poznato Židovima koji su slušali Isusa kad je govorio na gori. Kada danas analiziramo te Isusove riječi i ubacimo to značenje u njih, ti redci se mogu pročitati ovako: „Vi ste svjetlost svijeta. Poput Davidova grada, koji leži na brdu Moriji, ne možete bi skriveni … kao što se svjetiljka stavlja na svijećnjak u Svetištu, tako i vi svijetlite svima u kući Božjoj.“

Djelotvorni jedino u kući Božjoj

U svojem životu možemo jedino biti djelotvorni kad smo u kući Božjoj, kad smo na svijećnjaku, koji je Crkva. Ako se odvojimo od svoje braće i sestara, onda smo poput svjetiljke skrivene pod posudom, nemamo svrhu i uzalud trošimo svoje ulje. Samo kad se dopustimo staviti na svijećnjak, možemo dobro svijetliti i davati svjetlo svima u kući.

Zah 4, 1 – 6: Anđeo koji je govorio sa mnom vrati se tad i probudi me kao čovjeka koji se oda sna budi. „Što vidiš?“ – upita. Ja odgovorih: „Vidim, evo, svijećnjak, sav od zlata, s posudom za ulje vrh njega; i sedam je žižaka na svijećnjaku, sa sedam lijevaka za sedam žižaka što su na njemu. „Dvije su masline kraj njega, jedna njemu zdesna, druga slijeva.“ Obratih se anđelu koji je govorio sa mnom i upitah ga: „Što je to, gospodaru?“ Anđeo koji je govorio sa mnom odgovori mi: „Zar ne znaš što je to?“ Ja rekoh: „Ne, gospodaru.“ Evo riječi Jahvine Zerubabelu: „Ne silom niti snagom, već duhom mojim!“ – riječ je Jahve nad vojskama.

Kad smo na svojem mjestu u Crkvi i nalazimo se na zlatnim svijećnjacima, onda možemo stalno primati neograničene količine ulja da bismo svijetlili. U Zaharijinu viđenju stabla masline neprestano su opskrbljivala svjetiljke uljem. Kada primimo krštenje u Duhu Svetome, primamo ulje za naše svjetiljke i svijetlimo. Ali, dok nastavljamo primati ulje, ubrzo ćemo iscrpiti zalihe i naš će se plamen ugasiti. Da bismo mogli neograničeno primati ulje, moramo činiti tri stvari: morao ostati u kući Božjoj, moramo ostati na svijećnjaku, što znači da moramo ostati u zajednici i u pravom odnosu s ostalim članovima zajednice te da moramo svijetliti svima u kući.

1 Iv 4, 7: Ako u svjetlosti hodimo, kao što je on u svjetlosti, imamo zajedništvo jedni s drugima i krv Isusa, Sina njegova, čisti nas od svakoga grijeha.

Zajedništvo s braćom i sestrama

Možemo jedino biti u svjetlu kad smo u međusobnu zajedništvu. Ako se izdvojimo iz zajednice, onda smo prekinuli zajedništvo. Tada izlazimo iz svjetla. Postajemo svjetlo skriveno ispod posude. Ali u zajedništvu s braćom i sestrama zauzimao svoje pravo mjesto na svijećnjaku i u pravom odnosu s drugima.

Iz knjige „Krštenje u Duhu i darovi Duha Svetoga“ autora Stephena H. Hedgesa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu, u izdanju Biblioteke Vinograd, možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh