Duhovnost

BL. HENRIK SUSO

‘Što zna čovjek koji nije trpio?’ „Gotovo je nemoguće da patnja na neki način ne koristi čovjeku, bio on još u stanju grijeha, tek obraćen, na putu svetosti ili već savršen, jer patnja oblikuje željezo, čisti zlato i brusi drago kamenje.“

„Što zna čovjek koji nije trpio?“

Foto: Shutterstock

 

„Tvoje će patnje postati izvorom tvoga posvećenja.“ (Dn 1487)

Razmatranje

Blaženi Henrik Suso, dominikanac čija su djela usredotočena na Kristovu muku, daje nam ohrabrujuće riječi o patnji: „Tko cijeni patnju u njezinoj istinskoj vrijednosti, mora je prihvatiti od Boga kao dragocjen dar. Patnja čuva čovjeka od teških padova; daje mu spoznati samoga sebe, čini ga strogim prema sebi, a samilosnim prema drugima. Patnja čuva dušu u poniznosti, uči ju strpljivosti, čuva čistoću i donosi krunu vječnog spasenja.

Gotovo je nemoguće da patnja na neki način ne koristi čovjeku, bio on još u stanju grijeha, tek obraćen, na putu svetosti ili već savršen, jer patnja oblikuje željezo, čisti zlato i brusi drago kamenje. Patnja odnosi grijeh, skraćuje čistilište, tjera napasti, gasi tjelesne požude i obnavlja duh… Patnje čovjeku donose mudrost i iskustvo. Što zna čovjek koji nije trpio?“

Molitva

Kada me pritisnu patnje, Gospodine, daj mi vjeru da se uzdam u tebe.

Isuse, smiluj se nama i cijelome svijetu.

Iz knjige „Isus govori Faustini i tebi“ Susan Tassone. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh