Aktualnosti

AUGUSTYN PELANOWSKI

Što za kršćanina u ovome svijetu znači živjeti smisleno Bog je svakog od nas stavio u ovo vrijeme i u određeno mjesto na Zemlji. S razlogom…

Foto: Shutterstock

 

Što to znači živjeti razumno, smisleno? To znači pomagati drugima da se izvuku iz depresije i tjeskobe, izvući nekoga iz mreže u koju se upleo i te ljude učiniti pobjednicima u životu. Spas se ne odnosi samo na odlazak u nebo, nego i na izbavljenje čovjeka iz besmisla.

Sve dok ga ne susretnemo u životu, naš život neće imati ni cilj, a ni smisao. Smisao je Isus!

 

Benedikt XVI. je u svojoj enciklici Spe Salvi napisao da je smisao i razlog nade kršćana Logos, Isus Krist. Sve dok ga ne susretnemo u životu, naš život neće imati ni cilj, a ni smisao. Logos je smisao! Ako vidiš da je tvoj spas na ovom svijetu vjera u Isusove riječi, da u njemu postoji još jedan život, onda imaš cilj i razumiješ smisao života. U ovom životu sve je prolazno. Izgubit ćemo sve jer ćemo fizički umrijeti. Pavao o tome govori na neobično jasan i istovremeno izražajan način:

 

Milost vam i mir od Boga, Oca našega, i Gospodina Isusa Krista, koji sam sebe dade za grijehe naše da nas istrgne iz sadašnjega svijeta opakoga, kao što je volja Boga i Oca našega. (Gal 1, 3 – 4)

Ovaj svijet mi je potreban jedino da bih najpotpunije prihvatio svijet vječnog života u Kristu. …kao trampolin da skočim u vječnost. A što sam ja ovomu svijetu?

Te riječi mi govore da se zapitam ne samo jesam li potreban svijetu, nego i je li svijet potreban meni. Ovaj svijet mi je potreban jedino da bih najpotpunije prihvatio svijet vječnog života u Kristu. Potreban mi je kao trampolin da skočim u vječnost. Kao zračna luka za let u nebo. A što sam ja ovomu svijetu? Možda čuvar koji iz zapaljene građevine prolaznosti spašava druge stanovnike. Ovaj svijet gori kao Sodoma.

Pavao je u Poslanici Galaćanima koristio riječ „izbaviti“ – hexaireo, koja u Novom zavjetu najčešće opisuje izbavljenje od muka, iz ropstva, odnosi se na obranu od prijetnje ili na spašavanje koga iz opasnosti. Pa na što to misli Bog?

Za kršćanina „živjeti razumno, smisleno“ znači izbaviti se, uroniti u potpuno novu stvarnost među nama, koju nazivamo kraljevstvo Božje

 

Na to da ne dopustimo da nas ovaj svijet zavede i da se dopustimo „izbaviti“ u vječni život u Kristu. Ovaj svijet je osuđen na smrt, grijeh, muku i nepovratno je zaražen djelovanjem sila tame. Isus Sotonu naziva „knezom ovoga svijeta“ (Iv 12, 31). Sve što bismo željeli ovdje popraviti, revalorizirati, poboljšati, samo će osnažiti korupciju ovog svijeta, jer ovdje se sve može izgubiti. Pavao ovaj svijet naziva zlim, što je u grčkom tekstu izrečeno riječju poneros – međutim rječnik navodi da značenje te riječi ima još snažniji prizvuk te se ona prevodi kao pakostan, pokvaren, podao!

Za kršćanina „živjeti razumno, smisleno“ znači izbaviti se, uroniti u potpuno novu stvarnost među nama, koju nazivamo kraljevstvo Božje. Kraljevstvo Božje je trenutno skriveno. Isus govori da molimo u tajnosti, postimo u tajnosti, dajemo milostinju u tajnosti (usp. Mt 6). Bog vidi ono što je skriveno jer je i sam skriven.

Kraljevstvo Božje je ovdje, ali i izvan ovog svijeta i izvan vremena. Nevidljivo je, što ne znači da ga nema. Da bismo ga vidjeli, moramo biti skriveni, duhovni ljudi, vidjeti ono što se ne može vidjeti osjetilima. (…)

 

Iz knjige „Nema više vremena!” autora patera Augustyna Pelanowskog. Na našoj velikoj rasprodaji možete ju nabaviti za 48 kuna (redovna cijena: 80 kn).

Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh