Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Što više poznaješ Boga, više ćeš poznavati sebe Ako se danas osjećaš progonjen od kompleksa manje vrijednosti, to je zato što ne vidiš sebe kako dijete ljubljeno od Boga

Foto: Unsplash,  Chris Flexen

 

Što kažeš sâm o sebi? Ako ne živiš u Božjem svjetlu, imaš ili kompleks manje ili kompleks više vrijednosti.
Samo u Božjem svjetlu ćeš znati tko si. Kako bi se upoznao do kraja, moraš naučiti upoznavati Boga. Što više poznaješ Boga, više ćeš poznavati sebe.

Poniznost neće dopustiti da se osjećaš boljim od ikoga jer Bog cijeni i ljubi ostatak čovječanstva kao i tebe

Poznavajući Boga, sebe ćeš u isto vrijeme vidjeti i malenim i velikim. Vidjet ćeš se malenim jer Bog je neizmjeran, svemoguć, sveznajući i prečist.
Vidjet ćeš se velikim jer Bog nije bio ljubomoran u dijeljenju svoje veličine, ljepote, svetosti i dobrote s tobom. Ova svijest da dijeliš sâm Božji život učinit će te poniznim jer znaš da sve ono što jesi i što imaš nije tvoje djelo, već Božje. Poniznost neće dopustiti da se osjećaš boljim od ikoga jer Bog cijeni i ljubi ostatak čovječanstva kao i tebe.

Bez Boga si nula i nemaš ništa

Ako se danas osjećaš progonjen od kompleksa manje vrijednosti, to je zato što ne vidiš sebe kako dijete ljubljeno od Boga. Ako se osjećaš beskorisnim, to je zato što ne vidiš da si stvoren na sliku i priliku Božju. Ako se danas prezireš, to je zato što u sebi ne vidiš Božju ljepotu.
Ako se bez Božjeg svjetla vidiš lijepim, pametnim, snažnim, mudrim, dobrim, osjećat ćeš se boljim od onih koji nisu kao ti. Ovaj osjećaj superiornosti učinit će da prezireš i odbacuješ one koji nisu kao ti.

Bez Boga si nula i nemaš ništa. Ne zaboravi da Bog snižava i ponižava oholice. Štoviše, oni koji vjeruju da su Istina postat će shizofrenični, a oni koji vjeruju da su svemoćni postat će paranoični.
A ti…što ti kažeš sâm o sebi?

Amen. Aleluja.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh