Osobni razvoj

TRI KORAKA DO PRAVE LJUBAVI

Što veze ne mogu Ako nam je brak jedini cilj u životu, jednom kad konačno prispijemo na to odredište, zapravo nećemo više imati kamo otići. Brak može biti cesta kojom putujemo kako bismo ispunili svoju svrhu, ali nije odredište.

Što veze ne mogu

Foto: Shutterstock

 

Veze ne mogu izbrisati naše nesigurnosti

U prvi mah može nam se činiti da ćemo se osjećati bolje ako nas netko voli bezuvjetno, da će nas brak naučiti kako da volimo sebe. Takav način razmišljanja više šteti negoli koristi. Opasno je očekivati toliko od drugoga jer nitko ne može promijeniti način na koji gledamo sebe. Nitko osim nas samih ne može se suočiti s našim nedostacima i nesigurnostima.

Negdje smo gadno zabrazdili kad nam toliki mladi kršćani žive samo za to da pronađu ženu, odnosno muža. Oni smatraju da je to glavna svrha života

Koliko god nas partner ohrabrivao, ljubio, uvažavao i cijenio, bit ćemo sigurni u sebe tek kad se budemo gledali kroz Božje naočale, a ne kroz partnerove. Nijedno ljudsko biće ne može nas snabdjeti „materijalom“ potrebnim da postanemo svjesni svoje prave vrijednosti i dostojanstva.

Istinska sigurnost proizlazi iz našeg osobnog odnosa s Bogom.

Veze nam ne mogu dati svrhu

Dok sam studirala, primijetila sam da se mnogim mojim kolegama cijeli svijet vrti oko potrage za mužem/ženom. Nemojte me krivo shvatiti, i ja bih tu i tamo bacila oko, ali njihova mi je opsesija smetala. Jedini cilj u životu bio im je uloviti nekoga s kime će se vjenčati.

Negdje smo gadno zabrazdili kad nam toliki mladi kršćani žive samo za to da pronađu ženu, odnosno muža. Oni smatraju da je to glavna svrha života. Ovo opasno uvjerenje lišava nas radosti i istinske svrhe života. A prava je svrha vječnost jer nam nitko ne može oduzeti Božji plan za naš život. Biblija nas ohrabruje da živimo Bogu na slavu, da ljubimo njega i bližnje kako bismo na taj način po cijelom svijetu ostavili otiske njegovih prstiju (Mt 22,36-40). Svi smo stvoreni sa svrhom koja može uključivati i brak, ali ona ga nadilazi. Iako brak može biti predivan dar, on je sredstvo koje nas treba dovesti k cilju, a ne sâm cilj.

Prije negoli krenemo u potragu za bračnim partnerom, trebamo…

Ako nam je brak jedini cilj u životu, jednom kad konačno prispijemo na to odredište, zapravo nećemo više imati kamo otići. Brak može biti cesta kojom putujemo kako bismo ispunili svoju svrhu, ali nije odredište. Toliko toga možemo živjeti prije braka, u braku i povrh braka. Prije negoli krenemo u potragu za bračnim partnerom, trebamo tražiti Božju svrhu za svoj život i dati da nas vodi njegova sveta volja i njegov plan. Umjesto da se pitamo što On može učiniti za nas, upitajmo se što mi možemo učiniti za njega. To je istinska svrha za naš život. I dok tako činite, možda usput upoznate i svog budućeg bračnog druga.

Veze nas ne mogu iscijeliti

Neki dan sam čistila po kući kad mi je moja kćerkica Ella odlučila pomoći. Bez mog je znanja zgrabila prljavu krpu kojom sam prethodno sve očistila, a zatim dezinficirala, i krenula je brisati čisti namještaj.

Ne moram ništa dalje objašnjavati – zaprljala je sav namještaj. Iako je imala najbolju namjeru, prljavom krpom nije mogla ništa očistiti.

Kako moja Ella nije mogla očistiti namještaj prljavom krpom, tako ni mi ne možemo emocionalno iscijeliti drugu osobu jer smo i sami ranjeni, grešni i potrebiti iscjeljenja. Čak i kada imamo najbolju namjeru, na kraju od nas nema koristi.

Vjenčati se znači pronaći životnog suputnika, a ne savršeno zadovoljstvo. Tražimo pomoćnika, a ne iscjelitelja (Post 2,18). Put iscjeljenja trebamo promatrati kao putovanje s Bogom na koje krećemo mi i On.

Iz nove knjige „Tri koraka do prave ljubavi: smjernice za one koji traže ljubav svoga života“ autorice Debre Fileta. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh