Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što uistinu želim od svoga braka, od svoga supružnika? Koji su moji ciljevi, planovi, želje?

RAZMATRANJE I MOLITVA


Što uistinu želim od svoga braka, od svoga supružnika? Koji su moji ciljevi, planovi, želje? Mogu li reći da znam kuda idem, idemo u braku ako ni sam/a ne znam što želim i koji je moj cilj? Razmišljam li o tome uopće? Možda me upravo to često opterećuje, pa čeznem da moj/a suprug/a to shvati, da odgovori na određena pitanja umjesto mene, da ustvari riješi moj dio „obaveza“ u braku? Što određuje moje ciljeve i želje? Svijet koji govori da sam jedino ja bitan/a? Itekako jesam, itekako, Bogu sam najbitnija, želi baš mene, želi da preko mene blagoslovi moj brak, no koliko sam otvoren/a, koliko to želim, koliko ga pozivam kada mi je teško? Zasigurno sam bitna/bitan i suprugu/supruzi, jer da nisam, ne bi bili zajedno, no koliko pokušavam shvatiti uopće zašto reagira kako reagira?

Jesam li više usmjeren/a na sebe i svoje postupke ili gledam ponajviše njegove/njezine postupke?

Možda to ne mogu kada sam ljut/a, ali u „mirno“ vrijeme, zanima li me uopće kako se on/a osjeća, zašto je tako reagirao/la, jesam li ja nešto krivo napravio/la, koliko su moji postupci ispravni, u skladu sa Božjom voljom, koliko iskreno ljubim, volim, a koliko želim da mi se za sve uzvraća? Jesam li više usmjeren/a na sebe i svoje postupke ili gledam ponajviše njegove/njezine postupke? Zašto toliko dopuštam svijetu da određuje moje stavove i narušava sklad moga braka? Ne, ne trebam biti žrtva ili potpasti pod taj mentalitet žrtve, ne trebam se odreći svoga prava u braku, baš suprotno, na raspolaganju mi je svo pravo kao ženi ili muškarcu, Bog mi je to dao, ne svijet, Isus je za to umro, dao mi primjer, no čiji glas slušam? Što mi je svijet i njegove „postavke“ donio toliko dobra u mome braku, što je to? Razmišljam li o svojim postupcima koju su možda urođeni ili kroz moje odrastanje upisani od roditelja, oni silno vrijedni i ispravni, ali i oni negativni? Kakvu sliku braka sam stekao/la gledajući svoje roditelje?

Opravdavam li svoje krive postupke često, a znam da su me upravo takvi postupci mojih roditelja ili slični silno ranjavali kad sam bio/bila dijete?

Kako ta slika i moji stavovi, svjesni ili nesvjesni utječu na moj odnos prema supružniku? Opravdavam li svoje krive postupke često, a znam da su me upravo takvi postupci mojih roditelja ili slični silno ranjavali kad sam bio/bila dijete? Zašto onda ja to isto činim i još napadam supruga/u? Što je moj cilj, plan, volja za moj brak? Razmišljam li o tome ili uopće želim to da moj brak bude usklađen sa Božjom voljom? Kako doživljavam Boga u svome braku? Oče, neka dođe tvoje Kraljevstvo u moj brak! Oče, danas te molim da mi otvoriš oči srca i da me ispuniš svojim Svetim Duhom da se trudim svojom odlukom i upornošću, vodstvom tvoga Duha i tvojom ljubavlju djelovati u braku sukladno tvojoj volji, znajući da si mi baš sve dao i da me silno ljubiš. Pomozi mi da više razmišljam o svojim postupcima i da svojom odlukom i tvojom snagom mogu priznati sam/a sebi ono što je krivo, ali i da to mogu promijeniti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često ni sami ne znamo što želimo, ne postupamo ispravno, a očekujemo od supruga/e da postupa ispravno. No, kako da on/a zna što je ispravno, kada ni sam nisam ušao/la u dubinu ispravnoga i istine, a zasigurno nisam ako ne razmišljam o tome što je cilj moga braka. A cilj i volja Božja zasigurno nije da patim, već da živimo u skladu i rješavamo u miru i ljubavi, poštovanju ono što se riješiti treba, baš zato smo zajedno, pa baš zato smo supružnici, obitelj, različiti, ali jednako vrijedni. Gledam li na to tako?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh