Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što uistinu želim od svoga braka, od svoga supružnika? Koji su moji ciljevi, planovi, želje?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Što uistinu želim od svoga braka, od svoga supružnika? Koji su moji ciljevi, planovi, želje? Mogu li reći da znam kamo idem, kamo idemo u našem braku ako ni sam/sama ne znam što želim i koji je moj cilj? Razmišljam li o tome uopće? Možda me upravo to često opterećuje pa čeznem za time da moj suprug / moja supruga to shvati, da na određena pitanja odgovori umjesto mene, da ustvari riješi moj dio „obaveza“ u braku? Što, tko određuje moje ciljeve i želje? Svijet koji govori da sam jedino ja bitan/bitna? Itekako jesam, itekako, Bogu sam najbitnija, želi baš mene, želi preko mene blagosloviti moj brak, no koliko sam za to otvoren/otvorena, koliko to želim, obraćam li mu se i kada mi je teško i kada sam dobro? Imam li s Njim istinski, iskren odnos? Zasigurno sam bitna/bitan i suprugu/supruzi jer da nisam, ne bismo bili zajedno, no koliko uopće pokušavam shvatiti zašto reagira kako reagira?

Jesam li više usmjeren/usmjerena na sebe i svoje postupke ili ponajviše gledam njegove/njezine postupke?

Možda to ne mogu kada sam ljutit/ljutita, ali u „mirno“ vrijeme, zanima li me uopće kako se on/ona osjeća, zašto je tako reagirao/reagirala, jesam li ja nešto krivo napravio/napravila, koliko su moji postupci ispravni, u skladu s Božjom voljom, koliko iskreno ljubim, volim, a koliko želim da mi se za sve uzvraća? Jesam li više usmjeren/usmjerena na sebe i svoje postupke ili ponajviše gledam njegove/njezine postupke? Zašto toliko dopuštam svijetu da određuje moje stavove i narušava sklad moga braka? Ne, ne trebam biti žrtva ili potpasti pod taj mentalitet žrtve, ne trebam se odreći svoga prava u braku, baš suprotno, na raspolaganju mi je sve pravo kao ženi ili muškarcu, Bog mi je to dao, ne svijet, Isus je za to umro, dao mi primjer, no čiji glas slušam? Što mi je svijet, i njegove „postavke“, donio u mome braku, što je to? Razmišljam li o svojim postupcima, koji su možda urođeni ili su ih u mene upisali moji roditelji tijekom moga odrastanja (one silno vrijedne i ispravne, ali i one negativne)? Kakvu sliku braka sam stekao/stekla gledajući svoje roditelje?

Opravdavam li često svoje krive postupke, iako znam da su me upravo takvi ili slični postupci mojih roditelja silno ranjavali kad sam bio/bila dijete?

Kako ta slika i moji stavovi, svjesni ili nesvjesni, utječu na moj odnos prema supružniku? Opravdavam li često svoje krive postupke, iako znam da su me upravo takvi ili slični postupci mojih roditelja silno ranjavali kad sam bio/bila dijete? Zašto onda i ja činim isto, a onda još napadam supruga/suprugu? Koji je moj cilj, plan, što želim za svoj brak? Razmišljam li o tome, želim li uopće da moj brak bude usklađen s Božjom voljom? Kako doživljavam Boga u svome braku?

Oče, neka u moj brak dođe tvoje Kraljevstvo! Oče, danas te molim da mi otvoriš oči srca i da me ispuniš svojim Svetim Duhom. Pomozi mi da se trudim – svojom odlukom i upornošću, vodstvom tvoga Duha i tvojom ljubavlju – djelovati u braku sukladno tvojoj volji, znajući da si mi dao baš sve i da me silno ljubiš. Pomozi mi da više razmišljam o svojim postupcima i da svojom odlukom i tvojom snagom mogu sam/sama sebi priznati ono što je krivo, ali i da to mogu promijeniti.

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Često ni sam/sama ne znam što želim, ne postupam ispravno, a od supružnika očekujem da postupa ispravno. Očekujem da on/ona zna što je ispravno, a često ni sam/sama nisam ušao/ušla u dubinu ispravnoga i istine; a zasigurno nisam ako ne razmišljam o tome koji je cilj moga braka. A cilj i volja Božja zasigurno nije da patim, već da živimo u skladu i da razne konflikte rješavamo u miru i ljubavi, u poštovanju. Pa upravo smo zato zajedno, pa upravo smo zato supružnici, obitelj, različiti, ali jednako vrijedni. Vidim li to na taj način?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom, naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom supružniku. Daj da ne očekujem da on bude savršen partner, već daj da ja to postanem i budem, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

MOLITVA ZA OBNOVU I ISCJELJENJE BRAK I OBITELJI

Donosimo molitvu po kojoj možeš, povremeno ili često, donositi pred Gospodina sebe, svoj brak, svoju djecu i moliti za obnovu i iscjeljenje.

Molitvu pisanu u ženskom rodu možeš pročitati ili preuzeti ovdje, a u muškom rodu ovdje.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh