Ljubav i poštovanje

IMAM LI 5 MINUTA ZA BRAK, VEZU, OBITELJ?

Što u meni izazivaju navodi i usporedbe od strane supružnika „isti/a si kao tvoj/a otac/majka“?

RAZMATRANJE I MOLITVA

Koliko puta smo se posvađali, zamjerili jedno drugome, opteretili naš odnos jer smo izgovorili, odnosno čuli riječi poput „isti/a si kao tvoj/a otac/majka“. S jedne strane osjetili smo kao da suprug/a vrijeđa moje roditelje, s druge strane, najčešće negativna usporedba sa njima u meni je otvorila bolnu ranu, bolna sjećanja i potpuno sam izgubio kontrolu. No pitanje je zašto, zašto me to toliko boli, zašto u meni spomen mojih roditelja izaziva ljutnju, ponekad bijes? I zašto ja to radim, uspoređujem supruga/u s roditeljima, ako znam koliko to mene smeta. Teško je vidjeti i shvatiti da kroz takve reakcije mogu vidjeti gdje sam slab/a, ranjen/a i ako iskreno dođem pred Gospodina, gdje se još ponašam po krivim obrascima roditelja, jer priznao/la ja to sebi ili ne, ne mogu biti u mnogim svojim obrascima i razmišljanjima ništa drugo doli onoga što sam naučio, vidio i doživio od roditelja.

Isuse, otvori mi oči da vidim sve to što je krivo

Ne želim osuđivati roditelje Bože, ali ti ovog trena priznajem da mnogo toga zamjeram roditeljima, da im određene stvari nisam oprostio, da se uistinu ponašam upravo onako kako njima zamjeran, samo to ne vidim ili ne želim vidjeti, a često se i iza toga skrivam. Ne želim više tako! Ako i moj supružnik ne vidi, kao ni ja, ako on/a ne želi promjenu, ja se danas odlučujem da želim tebi Isuse predati svaki krivi obrazac ponašanja, stavove, misli, djela koje postoje u meni, u mojem duhu, mojim mislim i mome srcu. Isuse, otvori mi oči da vidim sve to što je krivo, daj mi snage da iskreno mogu oprostiti svojim roditeljima, svaku ranu, svaki krivi nauk, sve što je bilo krivo. Želim ti i zahvaliti za svoje roditelje, jer da nije njih bilo, ne bi bilo ni mene, htio si Gospodine da mi baš oni budu roditelji. Blagoslovi ih.

Želim se pokajati i za sve grijehe svoga roda, sve što su učinili krivo i molim te oslobodi mene, moju obitelj i čitav budući rod

Ali te molim da slomiš u meni sve barijere koje me priječe da se odrečem svega što je krivo a što sam preuzeo od svojih roditelja, jer želim biti slobodan/slobodna, jer želim biti bolji supružnik, jer želim biti bolji, drugačiji roditelj, jer želim biti sretan i blagoslovljen čovjek. Izlij svoga svetoga Duha, prihvaćam ga, neka me on ispuni, podari mi slobodu. Želim se pokajati i za sve grijehe svoga roda, sve što su učinili krivo i molim te oslobodi mene, moju obitelj i čitav budući rod od svih posljedica tih grijeha, napose onih zbog kojih imamo problema u braku i obitelji. Slava ti Kriste!

Kratko izrecite osobnu molitvu koja vam je na srcu i u mislima…

POTICAJ/ODLUKA DANA

Svaka reakcija ima svoj povod, svoje temelje. Jasno je da ne mogu uvijek i u svemu biti miran i slobodan, ali ukoliko me određena tema ili usporedba često smeta, to nije problem moga/moje supruga/e, djece, drugih ljudi, to mi samo treba biti poticaj da se krenem preispitivati, jer jedino tako mogu postati slobodan i ne okrivljavati druge za moje posrtaje. Upravo je zato jako bitno kako reagiramo na spomen roditelja, jer ukoliko nam je netko napravio puno dobroga, to su oni, ali također, svjesno ili nesvjesno, radeći i odgajajući me kako su znali i mogli i smatrali da je ispravno, često su mi nanijeli mnogo rana i čak i zla. Ukoliko im ne oprostim, ja gubim, ja se neću pomaknuti, ja (p)ostajem zarobljen. Što želim?

SVAKODNEVNA MOLITVA

Molim te, Oče, da danas svojim zalaganjem i odlukama, te prvenstveno tvojom milošću i blagoslovom naučim, spoznam i učinim ono što je potrebno i važno mom suprugu/supruzi, partneru/partnerici (budućem suprugu/supruzi). Daj da ne očekujem da on/ona bude savršen partner, već daj da ja postanem i budem savršen partner, shvaćajući da tako ispunjavam tvoju volju za svoj život i da jedino tako mogu dobiti ono što je meni potrebno. Pomozi mi da shvatim da na taj način skupljam nepropadljivo blago za Nebo. Neka, Oče, bude tvoja volja! U Isusovo te Ime molim i zazivam vodstvo i zaštitu Duha Svetoga na sebe i cijelu svoju obitelj! Hvala ti i slava! Amen.

– – – – – – – – – – – – – – –

*Ako želite molitvu i dnevni poticaj dobivati na svoju e-mail adresu, molimo vas da se prijavite ovdje.

*Više o snažnoj i jednostavnoj poruci „Ljubavi i poštovanja“ koja je spasila, ojačala i obnovila brojne brakove i veze saznajte ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh