Roditelji i djeca

OPONAŠAJ ISUSA

Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ? Majka će prema svome sinu pokazati poštovanje i pozitivan stav i onda kada on čini nešto što nije dobro ili će mu svojim negativnim stavom pokazati da ga ne poštuje zbog njegovih krivih odabira. Ne postoji treća mogućnost

Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ?

Foto: Pixabay


 

Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ

Majke su spremne učiti. One svojim voljenim sinovima žele dati najbolje od sebe. Međutim, često posrću kad im trebaju pokazati da ih poštuju jer ne znaju kako se to čini. One se poput ove majke iskreno pitaju: „Što treba raditi kada nekome želiš pokazati da ga poštuješ?”
Evo jednog jednostavnog odgovora na to pitanje: majka svome sinu pokazuje da ga poštuje kada prema njemu ima pozitivan stav bez obzira što on činio.
Možda ćete reći: „Ali, Emersone, kako možeš reći ʽbez obzira što on činioʼ? Svatko zna da se poštovanje mora zaslužiti. Moj sin mora zaslužiti moje poštovanje. Štoviše, on treba mene poštovati! Osim toga, kako je moguće zadržati pozitivan stav prema njemu kada sam tako ljuta zbog njegove neposlušnosti?”

Ne kažem da vaš sin zaslužuje poštovanje. Kažem samo da on ne može pozitivno reagirati na vaš negativan stav i nepoštovanje, barem ne dugoročno

Točno znam o čemu govorite, ali, molim vas, saslušajte me. Ne kažem da vaš sin zaslužuje poštovanje. Kažem samo da on ne može pozitivno reagirati na vaš negativan stav i nepoštovanje, barem ne dugoročno. On će se opirati, odnosno pobuniti protiv onoga što on shvaća kao izraz prijezira prema sebi.
Nažalost, neke će mame usprkos svemu zaključiti: „Poštovanje treba zaslužiti, a s obzirom na to da ga moj sin ne zaslužuje, imam pravo uskratiti mu ga kada me neće poslušati.” Ali nijedno ljudsko biće ne osjeća ljubav prema nekome za koga smatra da ga prezire.

Moj sin ne zaslužuje moje poštovanje

„U redu, Emersone, dobro, slažem se da nemam pravo biti gruba prema njemu. Kao što si rekao, nijedno ljudsko biće nije vrijedno prijezira. Ali moj sin ne zaslužuje da ga poštujem. Postoji li u tome zlatna sredina?”
Ne. Majka će prema svome sinu pokazati poštovanje i pozitivan stav i onda kada on čini nešto što nije dobro ili će mu svojim negativnim stavom pokazati da ga ne poštuje zbog njegovih krivih odabira. Ne postoji treća mogućnost.

Sjećate li se što je Isus rekao svojim učenicima kada su pozaspali dok je on molio u Getsemaniju? „Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.” (Mt 26,41)

Tajna je u tome da u svome sinu prepoznate dvije dimenzije. Sjećate li se što je Isus rekao svojim učenicima kada su pozaspali dok je on molio u Getsemaniju? „Duh je, istina, voljan, no tijelo je slabo.” (Mt 26,41) Isus je izrazio svoje razočaranje zbog toga što su oni zaspali dok ih je on zamolio da bdiju. On nije niti kaznio niti nagradio njihov propust. Međutim, on je poštovao njihovu unutarnju želju da učine što je ispravno. On je poštovao to što je njihov duh voljan. Isus je poštovao njihov voljan duh, iako nije odobravao što im je tijelo slabo.
To su te dvije dimenzije u vašemu sinu: duh i tijelo. Kada on u svome tijelu padne, trebate ga opomenuti za neprihvatljivo ponašanje, ali neka to nikako ne bude nešto poput: „Osjećam prijezir prema onome što si ti kao ljudsko biće, prema tvome duhu. To mi je odvratno.”
Istina se sastoji u tome da iskazavši poštovanje prema duhu svoga sina, vi ne povlađujete grijehu koji čini njegovo tijelo. Majka može reći: „Ne poštujem tvoje loše odluke. Ljuta sam zbog njih i zbog takvog ćeš ponašanja snositi posljedice.” Ali onda treba dodati: „Vjerujem da duboko u svome srcu imaš dobre namjere. Poštujem osobu kakvom te je Bog stvorio i izdržat ćemo i ovu krizu.”

Pazite da ne prijeđete crtu i prezrete njegov duh jer je njegovo slabo tijelo posrnulo

Pazite da ne prijeđete crtu i prezrete njegov duh jer je njegovo slabo tijelo posrnulo. Oponašajte način na koji je Isus uzvratio svojim učenicima. Dok ga opominjete za neprimjereno ponašanje, bez obzira što je učinio, svakako zadržite pozitivan stav prema njegovu duhu.

Majke i sinovi

Iz knjige „Majke i sinovi” autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr. 

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Svakom je dječaku potrebno poštovanje njegove majke.
Nije mu potrebna samo njezina ljubav nego i njezino poštovanje. Upravo je u tome sažeta poruka ove knjige te vjerujem da ona može preobraziti odnos koji imate sa svojim sinom. (autor)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh