Razmišljamo o evanđelju

O. LORENZO MONTECALVO

Što treba činiti kako bi ono što mi govorimo i činimo bila uistinu djela života vječnoga? ...Treba činiti ono što jedan poljoprivrednik čini sa stablom koje donosi loše plodove

Foto: Unsplash, Gilly Stewart

 

Ti sam od sebe ne možeš učiniti ništa dobrog i svetog. Mnogi ljudi mi kažu: “Oče, ne uspijevam oprostiti… Ne uspijevam biti velikodušan sa siromasima… Ne uspijevam biti ponizan, blag, miroljubiv…” I tako dalje. Naravno, u nama ne postoji sposobnost da činimo dobro. Želimo činiti dobro, ali činimo loše. Mi smo kao stablo koje rađa zlim plodovima. Čak i djela koja se nama čine dobra, duboko su zla jer su prožeta ohološću, taštinom i sebičnošću.

S kalmom u loše stablo ulazi dobra limfa koja loše stablo može promijeniti u dobro

Što, dakle, treba činiti kako bi ono što mi govorimo i činimo bila uistinu djela života vječnoga? Treba činiti ono što jedan poljoprivrednik čini sa stablom koje donosi loše plodove. Potrebno je napraviti kalam. S kalmom u loše stablo ulazi dobra limfa koja loše stablo može promijeniti u dobro. Kako se zove nova limfa koja ulazi u starog čovjeka, kako bi on postao novo stvorenje? Zove se Duh Sveti. Duh Sveti je taj koji nas preobražava u Krista Isusa. Duh Sveti je svjedok Isusa u nama.

…ako želimo postati neprestani čin ljubavi, moramo biti nakalemljeni na Isusu Kristu preko izlijeva Duha Svetoga

Što to znači? Znači da nam Duh daruje mudrost, razboritost, snagu i ljubav da vršimo ista djela kao i Isus. To je stoga da, poput svetog Pavla, možemo reći: „Ne živim više ja, nego Krist je taj koji živi u meni”. Duh Sveti oblikuje u nama Isusovo srce. Bez Isusova Duha ništa u nama nije sveto. Eto zašto, ako želimo postati neprestani čin ljubavi, moramo biti nakalemljeni na Isusu Kristu preko izljeva Duha Svetoga.

Moramo tražiti od Oca nebeskog dar Duha, ali Otac nas neće natopiti uljem Duha ako prije ne dođemo pročišćeni Isusovom Riječju. Ne stavlja se novo vino (Duh Sveti) u stare mješine (srca uprljana zlim osjećajima).

Amen. Amen.

O. Lorenzo Montecalvo od Družbe Otaca Božanskog Poziva

Sjeme; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh