Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Što se dogodi kada žena krene prigovarati mužu? Kada žena svoga muža neprestano grdi predbacujući mu nešto, to ne samo da je siguran put do toga da se on osjeća ojađenim i živčanim, nego ga ona time uvjerava da ga uopće ne poštuje. Naravno, žene to ne primjećuju...

Kada žena prigovara mužu

Foto: Shutterstock

Kada muškarac počne osjećati da mu se njegova žena više ne divi, nego ga prezire, pokrene se ludi krug njihova odnosa. Ludi krug često se pokrene kada žena počne muža grditi u njihovu domu. Riječ grditi često povezujemo sa situacijom u kojoj majke opominju i kore svoju djecu. Međutim, glagolu grditi također pridajemo značenja poput prigovarati, oštro i otvoreno kritizirati i sl.

Žene to ne primjećuju

Kada žena svoga muža neprestano grdi predbacujući mu nešto, to ne samo da je siguran put do toga da se on osjeća ojađenim i živčanim, nego ga ona time uvjerava da ga uopće ne poštuje. Naravno, žene to ne primjećuju. Kao majkama, ženama je u naravi da „ispravljaju“ druge. Nažalost, događa se da se neke žene prema svojim muževima ponašaju poput majke. To je kod sebe uočila ova žena:

„Dok sam na vašoj konferenciji slušala kako govorite o ljubavi prema ženi, uopće mi nije bilo teško to slušati i slagala sam se sa svime što ste rekli. No kada ste nakon toga u subotu počeli govoriti o nedostatku poštovanja prema mužu, moram reći da sam ostala zatečena. Sve sam ove godine bila toliko usredotočena na to da dokučim zašto me on ne može razumjeti, da sam potpuno propustila primijetiti kako se on osjeća poniženo.

Nikada dosad nisam shvaćala da to činim i svome mužu…

Sada znam da je to istina u mome slučaju. Majka sam male djece i neprestano ih učim kako razlikovati dobro od lošeg. Nikada dosad nisam shvaćala da to činim i svome mužu. Iskreno, također mislim da ni moj muž ne bi znao točno objasniti da je takvo moje ponašanje utjecalo na to kako se on osjeća.“

Muž ne shvaća ženinu namjeru

Kada žena grdi svog muža, jedino što ona želi jest pomoći mu da neke stvari popravi. Nema sumnje da muškarcima ponekad treba ovakva vrsta pomoći, ali kada muž počne osjećati da ga žena stavlja na razinu djeteta upućujući mu čitav niz prigovora na njegovo ponašanje, tada može doći do velikih problema.

Većina žena uopće nema namjeru uskratiti svojim muževima poštovanje…

On ne shvaća njezinu namjeru; on samo čuje njezine riječi koje mu govore da ona na njega gleda svisoka. Dakle, ako parafraziramo ranije spomenutu biblijsku izreku: on bi radije živio u pustinji, nego s takvom iritantnom ženom. Većina žena uopće nema namjeru uskratiti svojim muževima poštovanje, ali takvim pristupom one im odašilju poruku koja ih omalovažava, a oni tada podignu svoj zid šutnje. (Za upute kako ne kritizirati ili omalovažavati, vidi Dodatak A.)

Možete pitati bilo kojeg poslovnog čovjeka: „Biste li radije da Vas suradnici vole ili poštuju?“ Svaki od njih nasmijat će se i reći: „Uopće mi nije stalo do toga da me vole, ali da me poštuju? To svakako!“ Kako god bilo, muškarci svijet shvaćaju kroz mrežu poštovanja, a blagi ton ženina glasa i njezino nenamrgođeno lice mogu za njihov brak učiniti mnogo više nego ona može uopće zamisliti.

Što ako Vaš sin oženi ženu poput Vas?

Sarah je s jednom ženom razgovarala o susprezanju otrovnih riječi kojima je zasipala svoga muža. Ona se prema njemu odnosila s gnušanjem, iako je znala da to nije mudro, a on je pak činio stvari zbog kojih je ona bjesnjela. Ona je smatrala da je problem isključivo u njemu. Nije očistio kuhinju kako treba, nije ispravno posložio suđe u perilicu i nije za sobom spremao stvari što se od normalnog muškarca očekuje, a ona mu je zbog svega toga prigovarala te je s vremenom postala i ogorčena. Iako je razumjela sve što joj Sarah govori, ona se u svome životu zbog ljutnje i povrijeđenosti koje je osjećala nije mogla pomaknuti s mjesta.

Po prvi je put u životu uvidjela što čini svome mužu!

Tada je Sarah ovoj gospođi postavila pitanje koje na našim konferencijama često upućuje ženama koje preziru svoje muževe: „Što ako Vaš sin kada odraste, oženi ženu poput Vas?“ Bila je zaprepaštena tim pitanjem. Po prvi je put u životu uvidjela što čini svome mužu! Ona nikada ne bi željela da njezina snaha postupa prema njezinu sinu onako kako se ona odnosi prema svome mužu.

Shvatila je da, kada bi supruga njezina sina razgovarala s njime s toliko bijesa i prijezira, on bi bio potpuno duhovno slomljen i branio bi se od nje povlačeći se bez riječi. Kada je stvari sagledala iz te perspektive, dobila je potpuno novi pogled na situaciju. Vidjela je sebe jasnije nego ikada prije te je donijela odluku da će se promijeniti.

Vole, ali poštuju li?

Ova je žena transparentni primjer mnogih žena koje su prisustvovale našim konferencijama. U njima su osjećaji pomiješani. One, naravno, vole svoje muževe, ali poštuju li ih? Ne. Upravo iz tog razloga uvijek potičemo žene da se same zapitaju: „Iskazujem li svome mužu svojim riječima ili djelima poštovanje ili nepoštovanje?“ Ovo pitanje sprječava žene da na pogrešan način prilaze svome mužu kojega toliko vole.

Kultura u kojoj živimo toliko je radikalno nametnula cijelu tu ideju kako je samo ljubav važna da one zapravo ne poznaju dovoljno čovjeka s kojim su u braku

Mnogim je ženama ta muškarčeva potreba za poštovanjem potpuno nova informacija. Na konferencijama primijetim kako u žena izazovem nevjericu kada im kažem da Sveto pismo kaže da je žena dužna pružiti mužu bezuvjetno poštovanje. Razumijem njihovu zbunjenost. Kultura u kojoj živimo toliko je radikalno nametnula cijelu tu ideju kako je samo ljubav važna da one zapravo ne poznaju dovoljno čovjeka s kojim su u braku. Često mi znaju reći: „To s poštovanjem mi je potpuno nepoznato.“

Komunikacija pati

Upravo je u tome problem. Kada žena ne govori „jezikom poštovanja“, njezin muž nakon nekog vremena prestaje biti zainteresiran za komunikaciju s njom. Tko uopće želi nastaviti razgovarati s nekim tko ne zna njegov jezik? Tada muž ušuti i ode. Kada se ženi kaže kako njezin muž ne osjeća da ga ona poštuje, ona na to odvrati: „Dobro, ali s čime to uopće ima veze?“ Odgovor je očit: „Sa svime.“

Krajnje je vrijeme da žene saznaju kako se njihovi muževi uistinu osjećaju. Jedna je žena bila šokirana kada je upitala svoga muža: „Želiš li da ti kažem da te volim ili da te poštujem?“

Bez oklijevanja je odgovorio: „Da me poštuješ.“ Nije mogla vjerovati vlastitim ušima. Nikada nije shvaćala da je pored njezine ljubavi poštovanje bilo ono što mu je nedostajalo. Mnogim je ženama to vrlo teško shvatiti i žao mi je što pritom moraju proživjeti sve osjećaje od zaprepaštenja do dubokog srama. Nitko ne pokušava posramiti supruge.

Kada muž osjeća bezuvjetno poštovanje s njezine strane, tada će njoj biti uzvraćeni svi oni nježni osjećaji ljubavi…

Naprotiv, poruku ljubavi i poštovanja upućujemo ženama kako bi im pomogla shvatiti da njihovi veliki i snažni muževi zaista imaju potrebu za nečim što im žena može pružiti, a to je poštovanje. Kada muž osjeća bezuvjetno poštovanje s njezine strane, tada će njoj biti uzvraćeni svi oni nježni osjećaji ljubavi, a upravo je ljubav ono čemu se ona oduvijek nadala.

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ autorâ dr. Emersona Eggerichsa Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje (meki uvez) i ovdje (tvrdi uvez).

Najčitanije

Na vrh