Vjera i znanost

DR. VERICA JAČMENICA-JAZBEC

Što se događa u ženi za vrijeme PMS-a PMS ili predmenstrualni sindrom pogađa 85 % žena. To nije nikakav ženski hir ili umišljenost. To je stanje u kojem se žena tijekom sedam do deset dana, u drugoj polovici ciklusa, osjeća loše, opterećeno, nervozno, izbačeno iz svoje svakodnevne uobičajene kolotečine...

Što se događa u ženi za vrijeme PMS-a

Foto: Shutterstock

 

PMS ili predmenstrualni sindrom

Mjesečnica ili menstruacija je prirodno mjesečno krvarenje iz maternice koje je vezano uz mjesečev ciklus i zato traje 28 dana (upravo toliko traje mjesečev ciklus). Ženska spolna energija ima svoj izvor uglavnom u jajnicima. U njima se stvaraju hormoni koji potiču normalan tijek menstrualnog krvarenja. Trbuh je središte ženskoga tijela, a maternica u njemu je mjesto gdje može nastati novi život. Spolni organi predstavljaju izvor zadovoljstva i omogućuju roditeljstvo. To je tjelesno područje itekako važno za zdrav i kvalitetan ženin život. Ako u tom području nastaju blokade, dolazi do poremećaja menstrualnog ciklusa ili do predmenstrualnog sindroma (PMS).

Razlog poremećenog ciklusa može biti dugotrajni stres, nezdrav način života, loša prehrana, vrlo stroge dijete za mršavljenje, pretjerano bavljenje športskim aktivnostima, snažni negativni osjećaji (poput mržnje, ljubomore, krivnje), trajna napetost bez dnevnoga ili tjednoga odmora. Ženin trbuh trebao bi uvijek biti pokriven i utopljen. To se doduše kosi sa suvremenim modnim diktatima. Držeći se mode, pored nas u svim godišnjim dobima prolaze djevojke u prekratkim majicama i tankim trapericama sniženoga struka, što je nezdravo za njihove trbušne organe. Moda diktira i to da više ne postoji ljetno i zimsko rublje. Mlade žene, pod izgovorom da im nikad nije hladno, nose svoje minijaturno donje rublje i ljeti na + 35 °C i zimi na – 20 °C.

Kako žene mogu čuvati svoje zdravlje

Svaka bi žena trebala čuvati svoje zdravlje, osobito pak svoje žensko zdravlje te što bolje upoznati svoje tijelo i svoju žensku narav.

1. Pravilno disanje

Za početak je dobro uočiti kako žene zapravo dišu; uglavnom plitko, površno i brzo. Stručnjaci preporučaju da tijekom dana nekoliko puta osvijestimo svoje disanje. To znači da namjerno, duboko dišući, oćutimo dopire li naš pojedinačni udah do našega trbuha, odnosno do dna zdjelice u njemu. Za uvježbavanje takvoga postupka dobro je položiti dlan na donji dio trbuha i svjesno nekoliko puta duboko udisati do u taj predio. Takvim disanjem smanjit ćemo napetost u trbušnim mišićima i organima, proširiti trbušne krvne žile i potaknuti bolju cirkulaciju.

2. Dojke

Nježna masaža dojki potiče hormonalnu ravnotežu. Ispravne vježbe rukama i ramenima mogu učvrstiti tkivo dojki te stimulirati cirkulaciju krvi i limfe u tom dijelu tijela.

3. Vježbe zdjeličnog dna

Ženama se preporučuje da svakodnevno više puta izvode vježbu za učvršćivanje zdjeličnog dna. Nju se može izvoditi bilo kada i bilo gdje. Vježba se sastoji u ritmičkom stiskanju i stezanju te potom opuštanju mišića dna zdjelice. Pri tome se stežu, podižu i opuštaju mišići mokraćne cijevi, rodnice i čmara. U počeku je potrebno osvijestiti stezanje onih mišića kojima žena hoće zaustaviti mlaz mokraće ili onih mišića kojima želi zaustaviti otjecanje menstrualne krvi. Čvrsto i trenirano dno zdjelice ima važan psihološki utjecaj. Tako treniranoj ženi neće, na primjer prilikom kihanja ili kašljanja „pobjeći” malo mokraće i neugodno je iznenaditi vlažnost donjega rublja. Danas 40 do 50 % žena do 40. godine života, osobito višerotkinja, ima povremeno inkontinenciju, tj. nevoljno istjecanje malih količina mokraće. Nije dobro da naše poznanice, susjede ili rođakinje trpe tu nelagodu samo zato jer se srame potražiti liječničku pomoć. A pomoći za taj poremećaj ima!

PMS ili predmenstrualni sindrom

PMS ili predmenstrualni sindrom pogađa 85 % žena. To nije nikakav ženski hir ili umišljenost. To je stanje u kojem se žena tijekom sedam do deset dana, u drugoj polovici ciklusa, osjeća loše, opterećeno, nervozno, izbačeno iz svoje svakodnevne uobičajene kolotečine. Od PMS-a najčešće pate žene u dobi od 20. do 40. godine. Postoji mnogo različitih smetnji koje se javljaju u doba PMS-a.

Fizičke smetnje su: glavobolja, migrena, bolovi u mišićima i zglobovima, bolne i natečene dojke, otekline zglobova, porast tjelesne težine, akne, herpes na usnicama.

Psihičke smetnje: emocionalna osjetljivost, depresija, nagle promjene raspoloženja, tjeskoba, nemir, strah, gubitak interesa za dotadašnje aktivnosti, umor, tromost, nesanica, gubitak apetita ili prejedanje, žudnja za čokoladom ili slatkom hranom, česti sukobi sa članovima obitelji ili sa suradnicima na poslu, agresivnost, želja za izolacijom… U takvim danima žene češće čine prometne prekršaje i uzrokuju nezgode.

Uzroci

Uzroci PMS-a još uvijek nisu posve jasni, iako međudjelovanje različitih hormona svakako igra važnu ulogu. Zbog toga za PMS nema jednoga i djelotvornoga lijeka. Ženama se mogu dati lijekovi protiv bolova, a kod otoka lijekovi za pojačano mokrenje. Preporuča im se uzimanje vitamina B6, cinka i magnezija. U tim danima treba izbjegavati čaj, kavu, alkohol i nikotin. Stručnjaci za prehranu savjetuju da se deset dana prije menstruacije ne konzumira mlijeko i mliječne prerađevine. Preporuča se manje slana hrana s mnogo ugljikohidrata i vlakana. Dobro će doći hrana od soje. Budući da PMS traje sedam do deset dana, može se tih dana uzimati blaži lijek za smirenje (Apaurin tablete od 2 mg).

Bolna menstruacija ili dismenoreja

PMS ne treba miješati s bolnom menstruacijom (dismenorejom). Kod potonje nema psihičkih smetnji. Kod dismenoreje nastaju bolni grčevi u području maternice. Oni se mogu ublažiti toplim termoforom na trbuhu, šalicom vrućega čaja od kamilice ili đumbira i tabletom protiv grčevitih bolova (Buscopan).

Predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD)

Predmenstrualni sindrom može biti toliko neugodan da gotovo paralizira ženu u njezinim aktivnostima. To je onda predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD). On se javlja kod žena od 20. do 30. godine života. Javlja se u svakom ciklusu i traje dulje od godine dana. Zbog snažno izražene depresije tada je potrebna konzultacija sa psihijatrom koji će odrediti lijek protiv depresije. Od takvog poremećaja pati oko 8 % žena. Olakšanje nastupa s prvim danom menstruacije.

Tijekom svoga života žena ima menstruaciju oko 500 puta. To znači da ona 500 puta gubi krv koju njezin organizam mora nadoknaditi. Neke žene tijekom svoga života imaju PMS više stotina puta. No od njih se očekuje da to prožive u diskreciji, tiho, bez kukanja i gunđanja, te da ostanu mirne i staložene.

Kad tako matematički razmišljamo, trebali bismo svaku staricu na ulici susresti s – dubokim poštovanjem.

Autorica: dr. Verica Jačmenica; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh