Zanimljivosti

KRISTOVA NAZOČNOST

Što se događa kada primimo hostiju u usta? Pročitajte ovu anegdotu iz života sv. Filipa Nerija Dok je sv. Filip Neri jednom služio misu, neki muškarac se je pričestio i odmah izišao iz crkve. Sveti Filip je primijetio da ne odaje dužno poštovanje prema Gospodinovoj nazočnosti u sebi te je odlučio dati mu pouku

Što se događa kada primimo hostiju u usta? Pročitajte ovu anegdotu iz života sv. Filipa Nerija

Foto: Unsplash, Josh Applegate 

 

Što se događa kada primimo hostiju u usta? Koliko Isus ostaje stvarno nazočan u našem tijelu? Poznata je anegdota iz života sv. Filipa Nerija koja će nam odgovoriti na to pitanje.

Dok je sv. Filip Neri jednom služio misu, neki muškarac se je pričestio i odmah izišao iz crkve. Sveti Filip je primijetio da ne odaje dužno poštovanje prema Gospodinovoj nazočnosti u sebi te je odlučio dati mu pouku.

Poslao je dvojicu ministranata s upaljenim svijećama da slijede muškarca na ulici. Hodajući ulicama Rima, muškarac se je nakon nekog vremena osvrnuo i vidio da ga dva ministranta uporno slijede. Zbunjen se je vratio u crkvu i upitao Filipa Nerija zašto je poslao te dječake. Filip mu je odgovorio: „Dužni smo odati štovanje našemu Gospodinu, kojeg ste odnijeli u sebi. Budući da mu niste odali štovanje, poslao sam ministrante da to učine.”

Muškarac je bio zapanjen odgovorom i odlučio da će ubuduće poštovati Gospodinovu nazočnost u euharistiji.

Mnogi svetci preporučuju ostati 15 minuta u molitvi nakon primanja euharistije

Općenito se smatra da hostija ostaje neraspadnuta u tijelu oko 15 minuta poslije pričesti. To se temelji na biologiji i stavki iz Katekizma koja kaže da Kristova nazočnost „traje toliko dugo koliko traju euharistijske prilike”. Stoga mnogi svetci preporučuju ostati 15 minuta u molitvi nakon primanja euharistije, kao zahvala Gospodinu. To omogućuje duši da uživa u Božjoj blizini i razgovara s Isusom otvorena srca.

Ako ne razumiješ, ili želiš bolje razumijeti što se događa na Misi, od srca ti preporučujemo knjigu Josipa Lončara: „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu“.

Knjigu možeš nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh