Razmišljamo o evanđelju

RAZMATRANJE VODITELJA „ŠKOLE MOLITVE”

Što se događa kad se odbijamo obratiti

Što se događa kad se odbijamo obratiti

1U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propovijedajući u Judejskoj pustinji: 2“Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” 3Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok:
Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!
4Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; hranom mu bijahu skakavci i divlji med. 5Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordanska. 6Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe.
7Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: “Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? 8Donosite dakle plod dostojan obraćenja. 9I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. 10Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, siječe se i u oganj baca.”
11“Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. 12U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.”
Mt 3,1-12


Poziv na obraćenje

„Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko.” Promatrati Kraljevstvo nebesko ili ući u njega (kako Isus govori Nikodemu u 3. poglavlju Ivanova evanđelja) pretpostavlja stav promjene srca. U novi život nije moguće ući sa starim, ‘ogrezlim’ životom svijeta. Ako se ne suočimo s činjenicom da nam je potrebno obraćenje ili ne krenemo za time, nećemo vidjeti, tj. ući u kraljevstvo nebesko. Ne možemo zaobići staru pojavnost i umiranje, na koje nas poziva obraćenje, i očekivati promjenu. Ovaj dio naloga odnosi se na ono što trebamo učiniti mi, a ne Bog.

Stari obrasci (ponašanje, stavovi, osjećaji) u nama su toliko ukorijenjeni da nam neće dopustiti vidjeti ono što nam je dano, što nam je Isus ostavio u baštinu. Obraćenje je poziv bez kojega nema pokretanja prema kraljevstvu Božjem. Bez istinske promjene stavova starog čovjeka prema naučavanju Ivana Krstitelja ne možemo očekivati to kraljevstvo koje se približilo.

Ovo je početak života u milosti Božjoj

Silan prorok, za kojeg su neki mislili da je Ilija, hranio se skakavcima i medom. Ivanova poslušnost Bogu odvela ga je do takve radikalnosti da je živio potpuno odvojen od svijeta. Potpuno sam (a toliko uronjen u milost). Njemu je onaj koji ga je poslao u pustinju rekao da će vidjeti onoga koji krsti ognjem i Duhom Svetim i da će vidjeti silazak Duha Svetoga.

Dobio je tumačenje koje kaže da se Duh Sveti spustio na Isusa u tjelesnom obliku, u liku golubice. Glas s neba je rekao: „Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte”.

Približilo se kraljevstvo Božje. Poravnavanje staza je nalog koji je radi Boga, za Boga. Taj nalog je početak života u milosti Božjoj.

Što se događa kad se odbijamo obratiti

Što nam preostaje ako ne želimo obraćenje? Bez kraljevstva Božjeg nema Isusa. Isus je svjetlo. Dakle, ako ne želimo obraćenje, preostaje život u tami. Bez kraljevstva Božjega nema Isusa. Isus je liječnik. Preostaje bolest, strah, razočaranje, bijeda tijela i duha i duše. Isus je Život. Preostaje tumarati bez života. Naizgled živjeti, poput izbijeljenog groba. Isus nas poziva na izlazak iz duhovnog kaosa, u svijet u kojem postoji mir iznad svake bure razuma.

Jednoj grupaciji onih koji su dolazili Ivan kaže: Već je položena sjekira na korijen stablima koja ne donose ploda. Čini se da nije moguć plod bez kraljevstva Božjeg. Razmislimo o riječima jednoga koji je Glas u pustinji, za koga Isus kaže da „nije ni jedan čovjek rođen od žene veći od Ivana Krstitelja”. Crkva se spominje i njegova rođendana i slavi njegov odlazak Ocu. Smiluj nam se, Gospodine.

Božja riječ je biser koji treba pronaći i otkopati jer samo se po njoj može u svakom od nas događati bolji svijet.

Biblijski tekstovi opisuju konkretne događaje no Božja riječ kroz njih istovremeno progovara srcu onoga tko ih čita i razmatra. Božja riječ nas uzdiže, opominje, tješi i poučava!

Priključite se „Školi molitve” i izgradite svoju osobnu te zajedničku (grupnu) molitvu. Više o „Školi” možete saznati ovdje!

Autor: Mladen Halužan

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh