Svjedočanstva

PRIKAZANJE SVETE MISE

Što se događa ako Bogu donesem previše nakana? Hoće li koju prečuti? Ovako mi je odgovorio… Ako dođemo pred raspetoga Krista koji umire za grješnike, bolesnike i sve druge patnike, a ne vapimo mu za neke od njih i ne donosimo ih u njegovo milosrđe, tada pokazujemo sebičnost i nevjeru. Ako donosimo samo svoje potrebe, tada pokazujemo svoju egocentričnost. Čini se ipak da većina vjernika nije ni sebična ni egocentrična niti joj nedostaje ljubavi, već jednostavno nema znanja... (Iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu”)

Foto: Pixabay

 

Pričala mi je jednom kolegica kako joj je jedna žena nakon svete mise rekla da uvijek misnu žrtvu prikazuje samo za svog sina, ali sad ju je (ne sjećam se povoda) prikazala i za nju. Napravila je presedan.

U tom trenutku pomislila sam kako je to divno. Sad, evo vjerujem da je prošlo od tog nekoliko godina, opet sam se sjetila te priče. Zašto? Još uvijek mi je to „divno“, ali sada se mislim kako ta žena, kao vjerojatno i mnogi drugi, misli da Bog il’ ne čuje dobro, il’ ima kapacitet do kojeg sluša. Il’ jednostavno kako ulomak iz knjige „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu” s početka kaže, ne zna…

Tako sam i ja mislila, odnosno, bojala se, odnosno nisam znala.

Danas bi rado srela ovu žena da joj mogu ispričati nešto što mi se dogodilo prije nekog vremena.

Prije svete mise predajem svoje molitve. I nabrajam… Bože muči me ovo, treba mi ono, daj ovo ovome, čuvaj onog, pazi na ovog, obrati ovog, ona se udaljila, ovaj je bolestan, ona ne vjeruje,… Sve ti prikazujem… Tako bi ja pet minuta (bar) prije mise nabrajala… I svaki put bi se bojala, jel’ to previše? Što ako molim Gospodina za svog supruga i još iznesem spisak ostalih molitvi za druge, hoće li čuti to. Hoće li čuti moju molitvu za supruga koji mi je silno važan, ili će se izgubiti u mnoštvu tih mojih molitvi…

I tako, kopkalo me…. Svaki put.

Bog odgovara

To su bile moje misli, moji strahovi, nerazumijevanje i pitanja oko prikazanja svete mise. I Bog mi je odgovorio…

Jednom se prijateljica preporučila u moje molitve zbog velike promjene u njezinom životu. Bila je pomalo u strahu. Na sljedećoj misi, predam ja njezinu potrebu Bogu. Uz sve ostale… Uz onaj isti strah, čuje li Bog to sve, je li previše…

Kako prikazati Svetu Misu 

Sutradan, pričam s tom istom prijateljicom i kaže mi da se jedan laik (baš iz Kristofora) pomolio za nju i rekao joj: Što se brineš kad imaš prijatelje koji se mole za tebe!

Koja lampica, ha?

Bog je umirio prijateljicu i odgovorio na moje pitanje, strah. Ništa Njemu nije previše, sve On čuje, ta Bog je, Svemogući Bog! Ima kapaciteta taj naš Bog.

Ivana Adamić; Book.hr

Znaš li prikazati Svetu Misu, razumiješ li što se stvarno događa na Misi? Preporučujemo ti da pročitaš knjigu „Sveta Misa. Najsvetiji događaj na svijetu”, autora Josipa Lončara.

Knjigu po sniženoj cijeni od 99 kuna, u razdoblju od 10. do 30. studenoga, možete kupiti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh