Duhovnost

SVEĆENIK ODGOVARA

Znate li da su mnogi sveci bili plod preljuba? Bog iz zla izvlači dobro, i podupire one koji to svojim tempom prihvaćaju i bore se za prijateljstvo s njime...

Što s „alfa mužjacima” koji uokolo „siju sjeme”, što je zajedničko lažno pobožnima i vjernicima koji mrze? Znate li da su mnogi sveci bili plod preljuba?

Foto: Shutterstock

Sve zavedene duše imaju jednu sličnost

… Spominjete »alfa mužjake«, koji se uvijek izvuku, koji su sretni i presretni »sijanjem sjemena« uokolo, koji ponosno i prkosno šire mačizam i potiču konkubinizam… A što biste konkretno vi predložili u vezi s takvima? Da ih prozivamo, da ih stavimo na oglasnu ploču, da tužimo medije koji to sve potiču? Kako da ja uopće i dođem do takvih teških kategorija? Oni su zapravo les miserables i prenosit će i duhovnu i tjelesnu klamidiju sve dok ne upoznaju osobno Gospodina. Ništa vam drugo, dragi moj gospodine Upitavaoče, Upitavatelju i Upitavaocu, ne pomaže. Pa čak ni lijepe propovijedi. Kada promatramo sva ta ekstremna i nemoralna ponašanja, sve te zavedene duše imaju jednu sličnost: ne poznaju Isusa Krista. Možda su kršteni, išli su na vjeronauk, čuli su i doživjeli nešto u toj Crkvi, ali nisu osobno Božji. A nisu jer ne znaju Božju riječ. Nitko tko ne čita i ne razmatra Bibliju ne može živjeti kako Bog zapovijeda. Mogu imati neka romantična crkvena sjećanja (jaslice, bor, sveti Nikola), neke granice (neće se drogirati), neke forme (prekrižiti se prije jela)… Ali u biti nema srži. Legalizam i formalizam nisu nešto što je Isus planirao za svoje učenike. Da bismo znali što i kako Bog radi i što želi od nas, potrebno je znati primjere iz Biblije, pouke i putokaze. Gledajte, svi lažno pobožni, nemilosrdna, a opet blažena izgleda u klupama u crkvi, zločeste snahe i bezosjećajni punci suspektnih intencija, redovnici koji se neprestano svađaju, ogovaraju i frustrirano dure kao mala djeca, vjernici koji mrze, toleriraju nasilje, a ne toleriraju susjeda, i tako dalje, imaju ovo zajedničko: ne poznaju Bibliju, pa posljedično ne poznaju Krista. Mislim da se svi moramo pozabaviti tim pitanjem, jer imamo puno svega i svačega, a malo ili nimalo Božje svete riječi. Kako ćemo biti ispravni u odnosu na Boga i na čovjeka ako ne poznajemo Božju riječ? Nikako. Onda smo nekakav bućkuriš, kao neka duhovna voda, bez okusa i boje i mirisa. Tko kaže da se sve dopušta alfama? Govori se, piše se, imamo i mi neke vjerske medije, moli se za njih… Ali ne može se silom na silu. Sami sebi štete, svojim grijesima. I jednom će to shvatiti, samo da ne bude prekasno. Evo i ovogodišnja inicijativa 40 dana za život imat će tu temu: muškarci i život. Moramo se vratiti Bibliji, evanđeljima. To nas može spasiti u ovim vremenima pogubljenih masa. Trebamo svima darovati Isusa Krista.

Koliki su sveci bili plod preljuba, ili u braku gdje su se događale strahote…

Na kraju, htio bih svima poručiti da se novi život treba slaviti uvijek, bez obzira na sve, pa čak i na preljub. Jer taj novi život može sve promijeniti, ako samo ljudi dopuste da Bog radi na svoj način. »Dok se djeca rađaju, Bog nije odustao od svijeta«, reče Tagore. Mi ne znamo što će s tom djecom biti, niti se trebamo time tjeskobno uznemiravati, strašiti ili pretjerano zamarati. Gledajmo u Isusa, i u primjere svetaca, poput Majke Terezije. Ona nije pitala nikada nikoga tko je i zašto je i kako je, već je pomagala i amen. Koliki su sveci bili plod preljuba, ili u braku gdje su se događale strahote. Naprimjer, sv. Elizabeta Portugalska, koja je oprostila svojemu mužu preljube i na kraju i njega i cijelu obitelj i njegove ljubavnice dovela do obraćenja. Samo svetost može pobijediti blato i tamu grijeha. Znate, sva djeca se rađaju s teretom istočnoga grijeha, pa i djeca dvoje svetaca. Kakav će biti njihov život, samo Bog zna, a mi ćemo se truditi svojim svjedočanstvom života da budu Božji. Prošloga sam tjedna uspio razgovorom, spokojno, kulturno, objasniti dvjema trudnim djevojkama (prije braka) da pobačaj nije rješenje za njihove probleme. I sad se radujem i slavim život, kako vi kažete, koji će se roditi! Pružena im je šansa. Upravo su ta dječica poziv Božji na obraćenje, izlaz iz grijeha, put ozdravljenja, sredstvo Božjeg oslobođenja, svjetlost koja ulazi u mnoge živote koji ih okružuju i mogućnost za te djevojke i njihove momke da upoznaju i zavole onoga koji je radi nas postao dijete. Cilj ne opravdava sredstva, umjetne oplodnje Crkva smatra grešnima, iz mnogih razloga, ali i dijete iz epruvete je samo dijete, Božje stvorenje, čovjek, osoba besmrtne duše. Bog iz zla izvlači dobro, i podupire one koji to svojim tempom prihvaćaju i bore se za prijateljstvo s njime. Ne znam jeste li zadovoljni mojim odgovorima, ali ja vama zahvaljujem, jer su mi vaša pitanja bila korisna i poučna i trudit ću se još više pomagati i braniti žrtve svih nepravdi, malo više razmišljati kako nas sve osposobiti za borbu s grijehom. Sigurno ću moliti za vas, a i sebe vama preporučujem. (…)

Dio odgovora na pitanje jednog čitatelja. Ostatak teksta možete pročitati u knjizi „Jao, jao, Babilon je pao! (A ti ne moraš ako nećeš!)” autora patera Marka Glogovića. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh