Duhovnost

PAZIMO SE MANIPULACIJA

CRTA JE VRLO TANKA! Što razlikuje istinsku molitvu od magije

Foto: Shutterstock

 

Vrlo je tanka crta između molitve vjere, i magije. Ne zaboravite da ništa što je vezano uz okultno ne može biti nedužno, već su u to redovito uključene đavolske sile. Kakva li samo mnoštva zloduha riskiramo osloboditi u Crkvu kada vjernike učimo da se služe Božjim načelima kako bi postigli što god žele?

Uvijek si moramo postaviti pitanje tko se služi Božjim načelima, i u koje svrhe?

Iako su Božja načela istinita i donose rezultate, cilj nikada ne opravdava sredstva. (…) Uvijek si moramo postaviti pitanje tko se služi Božjim načelima, i u koje svrhe?

Nerijetko je čimbenik koji istinsku vjeru dijeli od magije, jednostavna prisutnost, odnosno odsutnost blagosti Duha Svetoga.

Sotonina je vladavina obilježena grubošću: manipulacijom, prisilom te služenjem magijom kako bi se…

Razmotrimo li samo život što ga je Isus predao na križu, uvidjet ćemo kako su obilježja kraljevstva Božjega podložnost i predanost. Bog ne želi da itko propadne, ali jednako tako nikoga neće prisiliti na podložnost, niti će nama manipulirati ili nas nadzirati kako bi postigao naš ispravan izbor.

S druge, pak, strane, Sotonina je vladavina obilježena grubošću: manipulacijom, prisilom te služenjem magijom kako bi se nadzirale reakcije ljudi.

Ono što razlikuje ispravno služenje Svetim pismom od magije je – motiv…

Prava molitva uvijek poštuje Božju suverenost. Ona podrazumijeva poniznu molbu koja, u emocionalnom i svakom drugom smislu, Bogu priznaje slobodu da nas i odbije ako je to njegova volja.

Ponekad ga u molitvama podsjećamo što je rekao nižući nebrojene citate iz Svetoga pisma, kao da ga time želimo „prisiliti“ da bude vjeran svojim obećanjima. To nije daleko od korištenja Božjih obećanja protiv njega, kako bismo nadzirali njegov odgovor, a to je sama srž magije.

Služenje obiljem citata iz Svetoga pisma može biti dobrodošla pomoć „prianjanju uza vjeru koja Gospodina pozivlje na djelovanje“. Brojna su mjesta na kojima stoji: „Gospodine, spomeni se kako si obećao. …“ No, ovdje želim reći sljedeće: ne smijemo uzimati citate i prilagođavati ih svojim potrebama ukoliko ne posjedujemo jasnu riječ da Gospodin namjerava postupiti na određen način. Ono što razlikuje ispravno služenje Svetim pismom od magije je – motiv. Ako se obiljem citata iz Svetoga pisma služimo kako bismo umnožili svoju vjeru, to je posve ispravno. Ali, ako na taj način želimo Boga podsjetiti na njegova obećanja kako bismo time utjecali na njegov odgovor, nismo daleko od magije.

U pozadini svake magije krije se upravo suprotno – nepouzdanje. Onaj tko pokušava manipulirati, zapravo ne vjeruje da će mu Bog zaista…

Magija dokida slobodu izbora; ona slobodnoj volji drugih suprotstavlja moć kako bi ih navela postupiti na način na koji onaj koji se služi magijom to želi. …

U pozadini kršćaninova odbijanja da se služi takvim tehnikama leži jednostavno načelo, a to je pouzdanje. Radije će pričekati Božje djelovanje, negoli da pokuša prisilno izazvati događaje. „Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca!“ (Ps 37,4). U pozadini svake magije krije se upravo suprotno – nepouzdanje. Onaj tko pokušava manipulirati, zapravo ne vjeruje da će mu Bog zaista providjeti sve što mu je potrebno, odnosno sve što želi te se služi magijskim načelima: „Priložit ću dar i primiti nešto zauzvrat“. Na taj način pozivamo zloduhe da se umiješaju.

Paula i ja svoju smo lekciju naučili na težak način. (…)

Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje - Recenzija knjige

 

Iz knjige „Oslobođenje i unutarnje ozdravljenje” autorâ Johna i Marka Sandforda. Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKI POPUST! Do 31. prosinca 2019. knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 85 umjesto 120 kuna!
Besplatna dostava za narudžbe iznad 200 kn (više na www.figulus.hr).

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh