Duhovnost

ŠTO PAPE MISLE O KARIZMATICIMA // Papa Pavao VI.: „Karizmatska obnova je blagoslov za Crkvu i za svijet” Poznato je kakvo mišljenje imaju pape o karizmaticima i Karizmatskoj obnovi! U nastavku možete pročitati ulomke iz govora kojim im se papa Pavao VI. obratio u Rimu 19. svibnja 1975. godine, povodom 2. međunarodne konferencije voditelja Obnove

Papa Pavao VI. „Karizmatska obnova je blagoslov za Crkvu i za svijet”

Foto: Shutterstock

 

Poznato je kakvo mišljenje imaju pape o karizmaticima i Karizmatskoj obnovi! U nastavku možete pročitati ulomke iz govora kojim im se papa Pavao VI. obratio u Rimu 19. svibnja 1975. godine, povodom 2. međunarodne konferencije voditelja Obnove

„Ništa nije neophodnije takvome svijetu…”

»Ništa nije neophodnije takvome svijetu, sve više i više posvjetovnjačenom, doli svjedočanstvo te „duhovne obnove“ koju Duh Sveti danas, kao što vidimo, ostvaruje u najrazličitijim područjima i okružjima. Njezina su očitovanja raznolika: duboko zajedništvo duša; bliski doticaj s Bogom u vjernosti krsnim obećanjima, u molitvi koja je često zajednička molitva, u kojoj svatko, slobodno se izražavajući, pomaže, podupire i hrani molitvu drugih; te, u temelju svega toga, osobno uvjerenje. (…)

„Blagoslov za Crkvu i svijet“

Kako bi onda ta „duhovna obnova“ mogla biti išta drugo doli blagoslov za Crkvu i za svijet? A, ako je tome tako, kako bismo mogli ne poduzeti sva raspoloživa sredstva da to i ostane?

Duh Sveti, dragi sinovi i kćeri, pokazat će vam ta sredstva, prema mudrosti onih što ih sam učini „nadglednicima, da pasu Crkvu Božju” (…) (Dj 20, 28). Jer, Duh je Sveti bio onaj koji je Svetoga Pavla nadahnuo stanovitim preciznim uputama… Vjernost njima bit će vam najbolje moguće jamstvo za budućnost.

Nastojte oko obnove!

(…) nastojite, u jedinstvu sa svekolikom Crkvom, oko obnove – duhovne obnove, vjerodostojne obnove, katoličke obnove, obnove u Duhu Svetom. (…)

Čujete li vapaj?

Nema granica izazovu ljubavi: siromašni i potrebni, potlačeni i trpeći diljem svijeta, kao i oni nadomak, upućuju svoj vapaj vama, kao braći i sestrama Kristovim, tražeći dokaz vaše ljubavi, tražeći riječ Božju, tražeći kruha, tražeći život. Oni žele vidjeti odraz Kristove žrtvene i sebedarne ljubavi prema Ocu, kao i prema njegovoj braći i sestrama.

„Otvorimo se Duhu Svetom“

Da, dragi sinovi i kćeri, to je volja Isusova, da svijet vidi vaša dobra djela, ispravnost vaših postupaka, dokaz za vaše kršćanske živote, i slave Oca vašega koji je na nebesima (usp. Mt 5, 16). To je istinska duhovna obnova koju je moguće izvršiti samo po Duhu Svetom. Radi toga vas neprestano iskreno potičem da „čezn/e/te za višim darima“ (1 Kor 12, 31). Na to sam mislio jučer, kada sam o blagdanu Duhova rekao: „Da, ovo je dan radosti, ali i odluke: otvorimo se Duhu Svetom, uklonimo sve što se protivi njegovu djelovanju, te navješćujmo kršćanskom vjerodostojnošću našeg svakodnevlja da Isus jest Gospodin“.«

Tekst je prvotno bio objavljen u mjesečniku Book.

Najčitanije

Na vrh