Duhovnost

OBJAVLJENO TAJNO PISMO

Što je papa Pavao VI. mislio kada je napisao da je „u Crkvu ušao sotonski dim“? Papa Pavao VI. napisao je početkom 1970-ih, neposredno nakon Drugog vatikanskog koncila, pismo koje je objavljeno tek ove godine, u knjizi „The Barque of Paul“ („La barca di Paolo“, „Pavlova barka“), koju je napisao mons. Leonardo Sapienza, regent Papinske kuće…

Papa Franjo često izražava veliko poštovanje prema papi Pavlu VI., Giovanniju Battisti Montiniju, crkvenom poglavaru krhka zdravlja, koji je morao donositi teške odluke tijekom 15-godišnjeg pontifikata, nakon smrti pape Ivana XXIII., između 1963. i 1978. godine.

Autor je enciklike „Humane Vitae“, koju je papa Franjo nazvao proročanskom i kojom je potvrđeno crkveno protivljenje kontracepciji.

Papa Pavao VI. napisao je početkom 1970-ih, neposredno nakon Drugog vatikanskog koncila, pismo koje je objavljeno tek ove godine, u knjizi „The Barque of Paul“ („La barca di Paolo“, „Pavlova barka“), koju je napisao mons. Leonardo Sapienza, regent Papinske kuće, kako prenosi Aleteia.

Početak 1970-ih godina bio je razdoblje nemira – kako u svijetu, tako i u Crkvi. 29. lipnja 1972., Pavao VI. imao je sve jasniji dojam da Crkvu pogađa nešto jako negativno. Put ka sekularizaciji i nedostatak unutarnjeg jedinstva, postali su dva velika problema Crkve u cijelom svijetu.

Papa, zabrinut, tako piše:

„..Mogli bismo reći da je kroz neku tajanstvenu pukotinu sotonski dim ušao u Božju Crkvu. Pojavile su se sumnje, nesigurnosti, problemi, nemiri, nezadovoljstvo, sukobi. Crkvi se više ne vjeruje. Vjeruje se svakom poganskom proroku koji nam se obraća preko medija. Ponavljam, sumnja je ušla u našu savjest. I ušla je kroz prozore koji su trebali biti otvoreni svjetlu: znanosti.“

Olujni oblaci

„…Smatralo se da će, nakon Koncila, doći svjetliji dani za povijest Crkve. Međutim, došli su dani oblaka, oluja, tame, traženja, nesigurnosti… Pokušali smo iskopati ponore umjesto da ih pokrivamo…“

Užas i zanos

Činjenicu da je Papa zabrinut, također pokazuje misao koju je napisao osam dana ranije, 21. lipnja 1972. godine. Sam naslov je uznemirujuć: „Užas i zanos“.

Možda me Gospodin nije pozvao u ovu službu da prihvatim bilo kakav stav, ili da vodim i spasim Crkvu od poteškoća, nego da nešto pretrpim za Crkvu, kako bi bilo jasno da je samo On i nitko drugi vodi i spašava.“

21. lipnja 1963. godine, točno devet godina prije nego što je napisao ovu misao, Giovanni Montini izabran je za Papu. O tome je napisao:

„…Nadam se da mi svi vjeruju kad kažem da nikad nisam težio da budem izabran u ovaj zastrašujući ured.“

Godinama kasnije, tijekom turbulentne 1968. godine, u razgovoru s prijateljem, francuskim piscem Jeanom Guittonom, Papa je rekao:

Osjećao sam i užas i zanos kad su me izabrali.“

Nakon što je prihvatio težinu pontifikata, Pavao VI. posvetio mu se u potpunosti, unatoč brojnim poteškoćama.

Papa Franjo nedavno je najavio da će papu Pavla VI. ove godine proglasiti svetim.

Odgovornost Petrova nasljednika veoma je velika, stoga nemojte zaboraviti uvijek moliti za njega, ali i za cijelu Crkvu.

Vedrana Prka; Book.hr

Foto: CathoBel

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh