Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Što nam je činiti da bismo dobro živjeli i ne osjećali grizodušje Duhovni život ne započinje velikim odlukama, nego od najmanjih

Foto: Pixabay

 

Dakle, što nam je činiti da bismo dobro živjeli i ne osjećali grizodušje? Duhovno sazrijevati, počevši od najmanjeg koraka! Duhovni život ne započinje velikim odlukama, nego od najmanjih.

Usredotoči se na današnji dan

Najbolje je usredotočiti se na današnji dan, a ne na budućnost. Nemojte reći: „Od danas ću biti čestit“, ili: „Danas ću biti čestit.“ Premda embrij sadrži genski materijal koji mu omogućuje da postoji u liku odrasla čovjeka, nećemo mu reći da se upiše na fakultet.

Od zasađena povrća vrtlar prvo očekuje jedan listić, a ne plodove

Od zasađena povrća vrtlar prvo očekuje jedan listić, a ne plodove. Važna je pak zadovoljština koju čovjek osjeća kad uspije napraviti i najmanje dobro djelo. Ona predstavlja ugodu druge vrste no što je osjetilna i bez njezina otkrića teško se oteti potrebi za neprestanim kušanjem zla.

Čovjeku su na početku njegova preobraćenja potrebni oprezni ispravci, jer je nemoćan i povrijeđen vlastitom niskošću

Mnoštvo koje se pitalo za smjer moralnog razvoja čulo je iz Ivanovih usta: „Dijelite odjeću, udijelite milostinju.“ Vojnici su čuli sljedeće: „Nikomu ne činite ništa nažao i budite zadovoljni svojom plaćom.“ Carinici: „Nikoga ne potkradajte, živite čestito.“ Pod skromnim plaštem tih pouka objelodanjuju se tri važne biblijske teme: milost, služenje, čestitost. Bi li itko od nas bio nezadovoljan takvim duhovnim rezultatima? Čovjeku su na početku njegova preobraćenja potrebni oprezni ispravci, jer je nemoćan i povrijeđen vlastitom niskošću. Očekuje nešto što može postići bez velika napora, kako to, uostalom, pokazuje Pavao (usp. 1 Kor 3, 2).

Iz knjige „Valovi milosti“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

VELIKA AKCIJA! Do 18. prosinca 2022., knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni za 60 umjesto 100 kunaovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh