Duhovnost

PATER PELANOWSKI

Što nam je činiti da bismo dobro živjeli i ne osjećali grizodušje Duhovni život ne započinje velikim odlukama, nego od najmanjih

Foto: Pixabay


 

Dakle, što nam je činiti da bismo dobro živjeli i ne osjećali grizodušje? Duhovno sazrijevati, počevši od najmanjeg koraka! Duhovni život ne započinje velikim odlukama, nego od najmanjih.

Usredotoči se na današnji dan

Najbolje je usredotočiti se na današnji dan, a ne na budućnost. Nemojte reći: „Od danas ću biti čestit“, ili: „Danas ću biti čestit.“ Premda embrij sadrži genski materijal koji mu omogućuje da postoji u liku odrasla čovjeka, nećemo mu reći da se upiše na fakultet.

Od zasađena povrća vrtlar prvo očekuje jedan listić, a ne plodove

Od zasađena povrća vrtlar prvo očekuje jedan listić, a ne plodove. Važna je pak zadovoljština koju čovjek osjeća kad uspije napraviti i najmanje dobro djelo. Ona predstavlja ugodu druge vrste no što je osjetilna i bez njezina otkrića teško se oteti potrebi za neprestanim kušanjem zla.

Čovjeku su na početku njegova preobraćenja potrebni oprezni ispravci, jer je nemoćan i povrijeđen vlastitom niskošću

Mnoštvo koje se pitalo za smjer moralnog razvoja čulo je iz Ivanovih usta: „Dijelite odjeću, udijelite milostinju.“ Vojnici su čuli sljedeće: „Nikomu ne činite ništa nažao i budite zadovoljni svojom plaćom.“ Carinici: „Nikoga ne potkradajte, živite čestito.“ Pod skromnim plaštem tih pouka objelodanjuju se tri važne biblijske teme: milost, služenje, čestitost. Bi li itko od nas bio nezadovoljan takvim duhovnim rezultatima? Čovjeku su na početku njegova preobraćenja potrebni oprezni ispravci, jer je nemoćan i povrijeđen vlastitom niskošću. Očekuje nešto što može postići bez velika napora, kako to, uostalom, pokazuje Pavao (usp. 1 Kor 3, 2).

Iz knjige „Valovi milosti“ p. Augustyna Pelanowskog. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh