Obitelj

NEMA BOLJEG UZORA OD OVOG SVECA

Što muževi i očevi mogu naučiti od svetog Josipa? Očevi, opterećeni ste brigama, nemate vremena za svoju djecu i ženu, ne znate kako da im budete uzor i vođa…? Primjer ovoga sveca može vam itekako pomoći!

Foto: Pixabay

Što kad nam postane jasno da ne izvršavamo dobro svoju dužnost?

Kao ocu tinejdžera s visoko funkcionalnim autizmom, preda mnom je ponekada izazov da svojemu najstarijem djetetu s osobitim strpljenjem posvetim posebnu pažnju. Također se često osjećam nedovoljno vještim voditi svojega mlađeg sina kroz minska polja današnje kulture. Moja voljena žena zaslužuje da joj se posve posvetim, ali ponekad sam toliko opterećen brigama ili premoren poslom da to propustim učiniti. Što nam je činiti kad nam postane jasno da smo izišli iz životnih tračnica i da ne izvršavamo dobro svoju dužnost?

Sveti Josipe, pomozi mi

Sjećam se kako sam prigodom jedne svete mise, nedugo nakon što sam pristupio Katoličkoj crkvi, nekoliko minuta oklijevao svetog Josipa zamoliti za zagovor i pomoć. Bio je to prvi put da sam za pomoć zamolio toga velikog svetca, a moj se je odnos s njime bitno razvijao tijekom svih ovih godina. Mogu li kao tata svoje djece i muž svoje žene imati bolji uzor od svetca zaštitnika očeva? Primjer njegova života već me dugo vremena privlači, a u njemu pronalazim ohrabrenje i poticaj da budem poslušniji te da više vjerujem Božjim obećanjima.

Kada razmatram o njegovu životu, vrlo mi brzo postaje jasno koje su moje obiteljske odgovornosti i u srce mi se vraća mir, koji gubim kada dopustim da moj posao i pritisak ovog svijeta upravlja mojim umom i dnevnim rasporedom aktivnosti. Slijedi pet važnih pouka koje možemo naučiti od svetog Josipa, a o kojima sam se osvjedočio u svojemu vjerskom životu.

Sveti Josip bio je poslušan

Josip je živio u poslušnosti Božjoj volji. Poslušao je anđela koji mu je u snu rekao o Marijinu djevičanskom rođenju Sina Božjega te da ju se ne boji uzeti za svoju ženu (Mt 1, 20 – 24). Poslušao je Božjeg glasnika kad je upozoren da odvede svoju obitelj u Egipat, izbjegavši ubojstvo djece koje je Herod naložio u Betlehemu (Mt 2, 13 – 15), kao i anđelov nalog da se vrate u Izrael (Mt 2, 19 – 20) te da se s Marijom i Isusom naseli u Nazaretu (Mt 2, 22 – 23). Koliko često nas naša oholost sprečava da poslušamo Boga?

Sveti Josip je bio nesebičan

U svojem ograničenom znanju koje imamo o Josipu, vidimo muškarca koji je sav usmjeren na služenje Mariji i Isusu, koji nije opterećen sobom. Ono što mnogi doživljavaju kao njegovu žrtvu, zapravo je čin nesebične ljubavi. Njegova posvećenost obitelji primjer je današnjim očevima, koji možda svojim neurednim navezanostima na svjetovne stvari dopuštaju da ih se odvlači od njihova pravog poziva.

Sveti Josip je vodio uzoran život

U Svetom pismu nije zapisana nijedna njegova riječ, ali iz onoga što je činio mi jasno možemo vidjeti da je on bio pravednik, pun ljubavi i vjere. Često si umišljamo da na druge možemo utjecati ponajprije svojim riječima, ali zapravo ono što činimo, na druge ima puno veći utjecaj. Sve što je zapisano da je taj veliki svetac učinio i odlučio, današnjemu muškarcu može poslužiti kao istinski primjer.

Sveti Josip je bio radnik

On je bio jednostavan zanatlija, koji je služio široj zajednici u kojoj je živio. Svojeg je posinka Isusa naučio vrijednost napornog rada. Vjerojatno je Josipova poniznost, koja se nazire iz onoga što je o njemu zapisano u Svetom pismu, prožimala ono što je on radio da bi prehranio Svetu obitelj. Od tog svetca zaštitnika svih radnika možemo svakako naučiti o vrijednosti našega svakodnevnog rada te kako i on treba služiti da bi se Bog proslavljao, da bismo uzdržavali svoje obitelji i pridonosili društvu.

Sveti Josip bio je vođa

Ali on to nije činio na način kako danas shvaćamo pojam vodstva. On kao muž pun ljubavi prema Mariji pronalazi mjesto na kojem će ona roditi Isusa nakon što su ih odbili primiti u betlehemskom prenoćištu. On je svoju obitelj vodio kao čovjek vjere, slušajući Boga u svemu, primivši Mariju u blaženom stanju u svoj dom i kasnije odvevši Svetu obitelj u Egipat. On ih je vodio skrbeći o tome da Mariji i Isusu priskrbi hranu i omogući siguran krov nad glavom. On ih je vodio kao učitelj, poučavajući Isusa svojemu zanatu i primjerom mu pokazujući kako muškarac živi od plodova svojeg rada. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Putokaz za nebo autora Randyja Haina. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh