Brak i odnosi

KLASIČAN MUŠKI STRAH

Što muškarce (najčešće) sprječava da se približe svojoj ženi „Vi ste muškarac i vaša vas žena voli upravo zato što ste muškarac, a ne žena. Ona ne očekuje od vas da postanete ženskasti, ne želi da budete poput njezine prijateljice, ali kada joj priđete bliže i pokažete joj da se želite povezati s njome, promatrajte što će se dogoditi…“

Što muškarce (najčešće) sprječava da se približe svojoj ženi

Foto: Unsplash

 

Napetost između sudjelovanja i neovisnosti samo je još jedan prikaz različitosti između ružičastog i plavog pogleda na svijet. Kao muškarac, vjerojatno se nećete povezati sa ženom u mjeri u kojoj bi ona to željela. Ne tražim od vas da postanete ženice koja ispijaju kavicu za malim stolovima kafića razgovarajući o životu i gledajući se ravno u oči. Vi ste muškarac i vaša vas žena voli upravo zato što ste muškarac, a ne žena. Ona ne očekuje od vas da postanete ženskasti, ne želi da budete poput njezine prijateljice, ali kada joj priđete bliže i pokažete joj da se želite povezati s njome, promatrajte što će se dogoditi. To će je motivirati, to će je pokrenuti, a time će vaš brak izaći iz ludog kruga i početi se okretati kao krug koji osnažuje.

Možete misliti kako ćete, povlađujući joj, samo još više dati maha njezinom nepoštovanju i samo ograničiti svoju slobodu i osobni prostor. Međutim, to tako ne funkcionira…

Naravno, vi se uvijek možete čvrsto držati svoje neovisnosti i razmišljati na sljedeći način. Možete tražiti svoj prostor, govoriti si da ste cijeli tjedan naporno radili te zaslužujete otići na nogometnu utakmicu (ili otići na pecanje ili pogledati dobru utakmicu na TV-u). Možete se žustro boriti da ne postanete papučar koji nikad ne može izaći van s prijateljima zato što mu je žena rekla da treba obaviti još nekoliko kućanskih poslova. Možete misliti kako ćete, povlađujući joj, samo još više dati maha njezinom nepoštovanju i samo ograničiti svoju slobodu i osobni prostor. Međutim, to tako ne funkcionira! Nikad nije, i nikad neće. Ako joj uskratite ono za čime ona čezne, žena neće biti potaknuta da ispuni vaše potrebe. Tada oboje uskačete u ludi krug. Bez ljubavi, ona će reagirati bez poštovanja, a bez poštovanja, vi ćete reagirati bez ljubavi.

Jedna od najvećih prepreka koja muškarce može kočiti da se približe svojoj ženi često je klasični muški strah od toga da će ona upravljati njime do te mjere da neće moći ništa učiniti bez njezina odobrenja. No ako ste odlučili držati se načela povezanosti ljubavi i poštovanja, tada je takav strah uistinu djetinjast. Post 2, 24 govori o prianjanju muža uz njegovu ženu i stapanju njih dvoje u jedno tijelo. Ovdje nigdje ne piše da to znači postati papučar. Naravno, oboje trebate prostora za disanje te kao zrele odrasle osobe neprestano učite međusobno bolje komunicirati pokušavajući dešifrirati potrebe jedno drugoga.

 

 

Iz knjige „Ljubav i poštovanje“ autora dr. Emersona Eggerichsa. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje a kupiti ju ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh